Achtergrond

Ontwikkelingslanden veroveren erepodium

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De vlaggen markeren een onmiskenbare ontwikkeling in de atletiek. De loopnummers zijn in handen van Afrikaanse atleten en atleten met Afrikaanse voorouders. De Volkskrant wijst erop dat zwarte atleten nog nooit zo veel hoofdprijzen wonnen.

VogelnestDirect na Nederland op de dertiende plaats van de medaille ranglijst staat Jamaica met twintig medailles waarvan zes gouden. Het is daarmee het eerste arme land op de lijst. Twintig medailles is een grote opbrengst, zeker als je bedenkt dat het Caribische eiland nog geen 3 miljoen inwoners heeft. Jamaica haalde in Beijing de eerste gouden medaille op de sprint in de olympische geschiedenis. De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt schudt op de 100 meter met gemak de concurrentie van zich af en loopt een nieuw wereldrecord van 9,69 seconden. Ook op de 200 meter is hij onverslaanbaar. Bolt sleept in totaal drie gouden medailles in de wacht. Na deze olympische prestaties hebben de Jamaicanen hoofdstad Kingston compleet op zijn kop gezet met een uitbundig feest.

Helden van Ethiopië
Ethiopië presteerde boven verwachting. De atleten haalden vijftiende plaats in de medaillelijst van de Olympische Spelen. Op de 10.000 meter hardlopen voor vrouwen ging het goud naar de Ethiopische favoriet Tirunesh Dibaba, die in 29:54.66 de tweede tijd ooit liep. Kenenisa Bekele won na de 10.000 meter ook het goud op de 5000 meter. Als vierde atleet in de geschiedenis won hij beide loopnummers. De verwachting is dat zeker één miljoen mensen hem deze week in de hoofdstad Addis Abeba zal toejuichen op het Plein van de Revolutie, waar de grote helden van Ethiopië op een groot doek zijn vereeuwigd. Het hardlopen deed hem, zoals zoveel Ethiopische atleten, ontsnappen aan een toekomst in armoede.

Samuel Wanjiru

Winnaar marathonAls het om duurlopen gaat had Kenia ook een eer hoog te houden. Onder de Keniaanse atleten wordt als beloning voor de Olympische inzet een bedrag van omgerekend 330.000 Amerikaanse dollars verdeeld. Het land haalde de achttiende plaats in het eindklassement. Vijf gouden, vijf zilveren en vier bronzen plakken zijn het resultaat. Samuel Wanjiru ruilde in de Chinese hoofdstad zijn vedettestatus op de halve marathon in voor het sterrendom op de klassieke afstand. Kenia domineert al decennialang over de hele wereld het marathonpodium. Alleen op de Olympische Spelen wilde het maar niet lukken die overheersing in goud om te zetten. Tot de pas 21-jarige atleet zijn collega’s in de brandende zon achter zich liet.

Mali
Maar het Afrikaanse continent is niet alleen sterk in atletiek. Voor het eerst in de sportgeschiedenis van Mali plaatste het vrouwen basketbalteam zich voor de Olympische Spelen in Beijing. Naast de basketbalvrouwen gingen er ook enkele zwemmers en een atleet uit Mali naar de Olympische Spelen. De basketbalvrouwen kwamen helaas niet verder dan de voorronden en medailles bleven ook uit voor de andere Malinese sporters.

Wereldrecords
Ook Zimbabwe, een land waar sport momenteel niet boven aan de agenda staat, liet van zich horen tijdens het zwemmen met de Zimbabwaanse Kirsty Coventry. Zij brak zelfs twee wereldrecords, op de 100 en 200 meter rugslag en zwom drie zilveren en een gouden plak bij elkaar. Met in totaal 4 medailles staat Zimbabwe op de 38-ste plaats.

pedel
Boukpeti brak zijn peddel

Opmerkelijk is dat Pakistan met 165 miljoen inwoners en Bangladesh met 155 miljoen inwoners geen enkele medaille hebben en India slechts drie keer het erepodium mocht beklimmen. Een opvallende naam in de ranglijst is Mongolië, dat met vier medailles van zich laat horen op de 31-ste plaats. Een zilveren plak voor schieten voor vrouwen en zilver en goud voor boksen en goud voor judo in de zwaargewicht klasse. Mongolië won hiermee de eerste gouden Olympisch medailles van het Chinese buurland van de yur en de yak.

Één plak
Dan is er nog een lange lijst met landen die maar eenmaal het eremetaal om mochten hangen. Een paar springen er uit. Zoals Saladino Aranda die Panama vertegenwoordigde. Hij won goud bij het verspringen. Mauritius won brons met boksen, Vietnam zilver voor gewichtheffen en Ecuador zilver voor 20 kilometer snelwandelen. Een medaille kreeg Soedan met zilver voor de 800 meter hardlopen voor heren. En Togo won brons. Het Afrikaanse land behaalde dankzij één van zijn drie atleten de eerste olympische medaille in zijn geschiedenis. De eer was voor Benjamin Boukpeti in het kajakvaren die zijn peddel brak van blijdschap. Hekkensluiter op de erelijst van olympische medailles is Venezuela. Het laatste land op de lijst mocht naar huis met brons voor taekwondo voor de vrouwen tot 49 kilo.