Achtergrond

Online kledingkast met sociale functie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met een aanbod van bijna 10.000 paar sneakers, 11.000 accessoires en een toevoer van 3.000 nieuwe producten per dag, heeft UnitedWardrobe een kledingkast waar menig tienerhart sneller van gaat kloppen. Een blik op de lijst van meest gezochte zoektermen – ‘Nike air max’, ‘crop top’ en ‘adidas Superstar’ – verraadt enigszins welk publiek ze trekken. 

Hoewel veel jongeren tot een aantal jaar geleden nog een vies gezicht trokken bij de vraag of ze wel eens tweedehands kleding kochten, lijken Thijs en Sjuul daar verandering in te hebben gebracht. Thijs: “Onze grootste doelgroep zijn meiden tussen de 18 en 24 jaar. En dat weerspiegelt zich in het soort kleding dat op UW wordt aangeboden.” Broeken, t-shirts, jassen en rokken zijn veelal van merken als H&M, Pull&Bear, Zara, Brandy Melville of Vero Moda.  Hippe ketens die tegenwoordig in elke binnenstad vertegenwoordigd zijn en waar jonge meiden graag de laatste trends shoppen, zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten.

Sjuul & Thijs

Hoe werkt het?

Om producten te kunnen verkopen of kopen moet je eerst een account aanmaken. Vervolgens kun je producten toevoegen aan je kledingkast en aangeven of je een vaste verkoopprijs hanteert of dat mensen mogen bieden. Als je item is verkocht krijg je van UW een pakbon met het adres van de koper naar je mail gestuurd. Pas nadat de koper het pakketjes heeft ontvangen en goedgekeurd, ontvangt de verkoper het bedrag na 24 uur op zijn of haar rekening. Als de koper twijfelt of niet blij is met de aankoop kan het pakketje binnen 14 dagen na aankoop worden teruggestuurd waarna het geld wordt teruggestort. 

Betrouwbaar en transparant
Zo’n vier jaar geleden ontmoeten Thijs en Sjuul elkaar tijdens hun opleiding bedrijfs- en consumentenwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. “We zaten vaak te brainstormen over ideeën voor nieuwe concepten en bedrijfjes. Niet dat we ergens naar opzoek waren, maar gewoon voor de fun.” Na de zomervakantie van 2013 vertelt Sjuul een geweldig idee te hebben bedacht. “Hij werd in de vakantie gek van zijn drie zusjes die continu in de weer waren met het verkopen en ruilen van kleding. Dat ging dan via allerlei kanalen;  Facebook, Twitter, Marktplaats, eBay en ga zo maar door.” Sjuul had de oplossing: één centrale plek waar je kleding kunt aanbieden en kopen op een betrouwbare en transparante manier. “Binnen een dag hadden we al meer dan 500 inschrijvingen. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot 120.000 geregistreerde en actieve gebruikers en trekt de website dagelijks 20.000 unieke bezoekers.”

Prijzen:

Winnaar Online Retail Experience Award voor het vernieuwende online concept.

 

‘Beste jonge ondernemers van het jaar’ door ondernemersnetwerk Sprout

 

Winnaar Publieksprijs van de Accenture Innovation Awards.

Verdienmodel
Ondanks de snel toenemende populariteit van de website, verdienen Thijs en Sjuul er zelf nog maar weinig aan. “Afgelopen maand heb ik voor het eerst normaal mijn salaris uitbetaald gekregen. Alle verdiensten hebben we tot nu toe geïnvesteerd in het verder ontwikkelen van onze site.” Over elke transactie berekent UW tien procent van het verkoopbedrag voor eigen inkomsten. “Als een verkoper een T-shirt voor twintig euro verkoopt, ontvangen wij twee euro en krijgt de verkoper de overige achttien. Pas als koper en verkoper overeenstemming hebben bereikt, wordt het geld afgeschreven van de rekening van de koper, en pas als hij of zij het product in ontvangst heeft genomen, wordt het geld op de rekening gestort van de verkoper. Op deze manier hebben oplichters geen kans.”

Duurzaamheid
De jonge start-up is met name populair onder tieners. “Het is niet alleen een site waar je kleding op kunt aanbieden en kunt kopen, maar UW heeft ook een sociale functie. Gebruikers kunnen met elkaar chatten en je kledingkast kun je koppelen aan jouw Facebook-pagina. Daarnaast worden alle foto’s gescreend. Dat wil zeggen dat onduidelijke foto’s waarop de producten niet goed te zien zijn worden verwijderd en eigen gemaakte foto’s zijn een vereiste.”

Hoewel de grootste doelgroep in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar valt, zijn het vooral de wat oudere bezoekers waar UW aan verdient, zegt Thijs. “Vrouwen van rond de 28 tot 35 geven veruit het meest uit. Ze kopen duurdere spullen en kopen daarnaast ook meer. In de toekomst willen we meer bewustwording creëren rondom duurzaamheid. We hebben gezien dat onze oudere doelgroep daar veel waarde aan hecht en daarnaast weten veel van onze gebruikers niet dat het kopen van tweedehandskleding überhaupt duurzamer is dan het kopen van nieuw.” Maar of de UW-gebruiker daar echt belang aan hecht, dat denkt Thijs niet. “Het is ook niet zo dat we het enorm gaan benadrukken. We wijden er hooguit een aparte pagina aan waar we een aantal ‘facts’ neerzetten over kleding.”

Grootste kledingkast van Europa
Nu het in Nederland allemaal goed verloopt en steeds meer mensen de website weten te vinden, richten Sjuul en Thijs hun pijlers nu op de rest van Europa. “We zijn al begonnen in België en hebben plannen om UW op de Duitse markt te introduceren. In de toekomst willen we de grootste modemarktplaats van Europa worden waar je als Amsterdamse gebruiker bijvoorbeeld kleding kunt kopen van iemand uit modehoofdstad Milaan of Parijs.” 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons