Achtergrond

Ondernemers in oorlogsgebied

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

IDEA

Het uitzenden van ervaren ondernemers naar Uruzgan is bedacht door IDEA, een samenwerkingsplatform van Defensie en werkgeversorganisatie VNO/NCW. Het oorspronkelijke doel van IDEA was om de economische wederopbouw in voormalige conflictgebieden te bevorderen. Nu gaat IDEA een stapje verder: economische wederopbouw stimuleren in gebieden waar conflicten nog volop aan de gang zijn. Hun eerste project wat dit betreft is Uruzgan.

Reserve-kapitein Jan Gerrit Brouwer van het Korps Mariniers is ondernemer en coördinator van het Uruzgan-project van IDEA. “We gaan naar een inzetgebied waar het risico nog dusdanig is dat je er niet ‘gewoon’ kunt rondlopen”, zegt Brouwer. “Er wordt wel eens een vergelijking gemaakt met de PUM-organisatie, gepensioneerde managers die naar andere landen gaan om daar hun kennis te delen met andere ondernemers. Maar dat zijn veilige landen waar ze normaal rond kunnen lopen. Wij gaan naar gebieden waar dat nog niet kan en waar we samen met de militaire organisatie ter plekke gaan werken aan economische ontwikkeling”.
 

 

Werken met analfabeten

De dertien ondernemers die naar Uruzgan gaan kregen de afgelopen weken een speciale training van de Internationale Arbeidsorganisatie, de ILO. Ze hebben geleerd hoe men startende ondernemers helpt die analfabeet zijn. Die kennis is in Uruzgan van groot belang want ruim 90 procent van de bevolking kan niet lezen of schrijven.

 

“Het was voor ons een zeer vernieuwende training”, stelt Jan Gerrit Brouwer. “Je gaat aan het werk zonder letters, zonder boekjes. Alleen maar met tekeningen, met voorwerpen. En op die manier probeer je ondernemers te helpen in hun ontwikkeling.” 

 

groepsfoto_workshopIDEA
Workshop van IDEA in Kaboel.
Foto: IDEA

Training doorgeven

 

De medewerkers van IDEA gaan ieder zes weken lang naar Uruzgan en werken daar onder de vleugels van het Nederlandse Provinciaal Reconstructieteam, het PRT. Behalve directe hulp aan startende ondernemers ter plaatse geven ze hen ook een training, zodat die ondernemers op hun beurt collega’s kunnen voorzien van handige tips en adviezen.

 

 

“Wij gaan proberen om een aantal plaatselijke ondernemers en medewerkers van lokale organisaties zo ver op te leiden dat zij weer andere ondernemers kunnen opleiden. Op die manier laten we ons werk niet achter maar kan het voortgezet worden”, zegt Martin de Boorder, de medewerker van IDEA die een dezer dagen in Uruzgan het spits afbijt voor het nieuwe project.
 

Deze week bericht OneWorld samen met Trouw en de Wereldomroep over de mensen van Afghanistan.

 

Inventarisatie

 

In het dagelijks leven is hij zelfstandig management- en communicatietrainer, en reservemajoor van de landmacht. Als pionier van het project ter plaatse zal hij om te beginnen een inventarisatie maken van de mogelijkheden en wenselijkheden.

 

Voor de Internationale Arbeidsorganisatie ILO is het Nederlandse project interessant. Niet eerder hebben vredestroepen dit soort trainingen aan plaatselijke ondernemers gegeven terwijl er nog een conflict woedt. En mogelijk, zegt de ILO, kunnen andere landen lering trekken uit dit Nederlandse project.

 

Dit artikel is, met toestemming, overgenomen van de Wereldomroep.

 

IDEA

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons