Achtergrond

Ondernemen zonder maatschappelijk kwaad

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als je zaken wilt doen in Bangladesh of China, welke maatschappelijke risico’s dreigen dan? Vanaf nu kunnen bedrijven de MVORisico Checker invullen om na te gaan waar ze op moeten rekenen bij het zakendoen in het buitenland.

 
De test geeft Nederlandse bedrijven inzicht in de maatschappelijke risico’s in hun internationale handelsketens, zoals kinderarbeid en corruptie. De uitkomst is pdf rapport dat verwijst naar onderzoeksrapporten, bijvoorbeeld van OESO. Het gaat om informatie die specifiek voor het gekozen land geldt, en bevat productspecifieke informatie.

De Risico Checker is opgezet in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bedrijven die subsidie aanvragen bij Buitenlandse Zaken, kunnen de test gebruiken om de verplichte due diligence check te doen. De uitkomst bepaalt niet of ze subsidie krijgen. De checker kan ook anoniem worden ingevuld.

Wie de website bezoekt, kiest eerst tussen inkoop, export en produceren. Daarna volgen enkele eenvoudige vragen: ‘om welke productsoort gaat het, is het bedrijf betrokken bij het ontwerp?’ Het invullen duurt per product een minuut of vijf.

Sanne Steemers werkt als CSR manager bij Continaf en Nedcoffee. ,,Ik vind de Risico Checker inderdaad handig omdat ik zo een overzicht van relevante rapporten krijg. Wij handelen in koffie- en cacaobonen in Azië en Afrika, waar we ook onze eigen organisaties hebben. We hebben al een uitgebreid MVO beleid, dus veel aandachtspunten waren mij niet onbekend. Nieuw voor mij was een link naar een actieplan om kinderarbeid te adresseren.”

Voor het bedrijf Scholten Awater houdt Nelleke Joosten Obbens zich de helft van haar werktijd bezig met het verbeteren van het MVO beleid. Zij vraagt daarvoor geen subsidie aan, en is evengoed te spreken. ,,Het is bijvoorbeeld handig als we hoger dan niveau drie willen scoren op de MVO prestatieladder. Bij Scholten Awater kopen en verkopen we hardware, zoals servers, laptops en printers. Als het gaat om MVO, boeken wij veel winst op energie- en papierbesparing binnen ons kantoor. Een stap verder gaan, is best lastig.”

Het advies van MVO Nederland om met leveranciers als Apple in gesprek te gaan over de lage lonen in samenwerking met anderen in de branche, is makkelijker gezegd dan gedaan, vindt Joosten Obbens: ,,Zoveel tijd kunnen wij niet vrijmaken voor samenwerking. Omdat de inkoop regelgeving ook op Europees niveau meer ketenverantwoordelijkheid vraagt –hebben we al wel een Code of Conduct geschreven voor onze leveranciers, dat gaat over mensenrechten bijvoorbeeld.”

Antoinette Gast, oprichter van Tuyu, een bedrijf dat fairtrade relatiegeschenken verkoopt: ,,Voor een specifiek product als alpaca wol uit Peru, kon ik de juiste categorie niet vinden, maar ik vind de Risico Checker handig. We weten al veel zelf. Maar de link naar de OESO richtlijnen is ook voor kleinere ondernemingen nuttig.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons