Achtergrond

Onbeschofte en vulgaire baardmannen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een mullah, een religieus leider, in een dorp bij de Afghaanse grens, heeft bedacht dat zelfs gesluierde vrouwen tijdens Ramadan niet zonder begeleiding van een man naar de markt mogen. Hij vindt het vulgair als een vrouw alleen boodschappen doet. Bovendien zouden mannen die de hele dag vasten hun seksuele driften niet kunnen beheersen bij het zien van zo’n vrouw alleen. Ik snap het verband niet tussen hormonale opwellingen en een lege maag.

Mag ik zeggen dat ik zo langzamerhand ziek wordt van dit soort hypocriete religieuze leiders? Ze grijpen van alles aan om vrouwen uit het openbare leven te weren. De meeste Pakistanen, die vaak nog nooit de Koran hebben gelezen, laten zich door deze ‘geletterde’ mannen alles wijsmaken. Ik vrees dat het om seksuele frustraties gaat. Tijdens Ramadan moet er ook in bed gevast worden.

Ik begin ook een lichte aversie tegen de vrouwen te krijgen, die zich als een hond in een hok laten stoppen. Op het platteland zie je bij tropische temperaturen vrouwen zelfs met handschoenen en sokken lopen. Hun ogen zijn door een klein spleetje zichtbaar. Ik zou graag een opstand onder deze vrouwen willen forceren. Want wat vulgair en onbeschoft gedrag betreft, valt er bij hun onopgevoede mannen heel wat te verbeteren.

Verscheidene Pakistaanse mannen, zeker dit soort arrogante religieuze leiders, hebben geen manieren. Gisteren zat er nog een leider met zo’n slordige baard naast mij in het vliegtuig. Ik had een stoel bij het raam. Hij weigerde voor mij op te staan en ik moest maar over hem heen klimmen. Zijn eten schrokte hij naar binnen. Daarna deed hij snurkend een dutje met zijn mond open. Echt fris rook hij niet.

Ik pik hun gedrag niet, mullah of niet. Of dat nu bij het inchecken op het vliegveld is of bij het uitstappen uit de bus in een dorp. Overal voel je hun ellebogen in je rug porren en word je als vrouw uitgescholden als je niet opschiet. “Kya bat hai, wat is je probleem?”, vraag ik tegenwoordig in het Hindi, dat ze in Pakistan ook goed verstaan. Dat maakt indruk.

Je hebt van die mannen die buiten de markten op straat urineren. Ze spugen hun tabaksresten uit en laten rode spatten achter op de witte muren. Als ze in het verkeer te lang moeten wachten, worden ze driftig. Hoe vaak staan er niet mannen zomaar te plassen op de straat waar ik logeer. Of word ik met kind op het zebrapad bijna aangereden. Als vrouw ben je onzichtbaar. Je telt niet mee. Terwijl er duidelijk in de Koran staat dat mannen en vrouwen wel degelijk gelijk zijn. Mannen zijn lichamelijk sterker. Maar geestelijk is er geen verschil. Lees de geschiedenis van de profeet Mohammad er eens op na. Hij had respect voor al zijn vrouwen.

Zijn alle Pakistaanse mannen zo? Welnee. Ik ken zeer liberale moslims. Ze zijn zeer charmant en hebben thuis een vrouw die hen wel durft aan te pakken. Hun kinderen, jongens en meisjes, krijgen dezelfde kansen. Ze zijn trots op hun dochters.

Is onderwijs de sleutel? Zeker, en betere voorlichting. Want de media hebben invloed op het platteland. Nog niet zolang geleden schreef ik een artikel over de erfenis van Malala, de tiener die door een Taliban in haar hoofd werd geschoten, omdat ze kritiek had op hun conservatieve en gewelddadige ideeën. Ze strijdt voor meisjesonderwijs in haar land. Ik ging naar een universiteit voor vrouwen in Lahore, waar ook meisjes studeren die van het platteland komen. Hun moeders hadden Malala op de tv horen praten en waren onder de indruk. Ze besloten dat hun dochters naar de universiteiten mogen.

Voor de Pakistaanse media is een grote rol weggelegd. Ze moeten mannen (her)opvoeden en vrouwen mondiger maken, zodat ze tegen dit soort baardmannen in opstand komen en gezamenlijk beslissen dat ze ook tijdens Ramadan de straat op gaan om hun boodschappen te doen. Als mannen niet tegen de aanwezigheid van vrouwen kunnen, dan blijven zij toch thuis? De sfeer op de markt wordt er beslist beter op.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons