Toen Baidhar Singh, een boer uit het district Balasore, enkele weken geleden thuiskwam, vond hij zijn hut met de grond gelijk gemaakt. Enkele honderden meters verderop stonden de schuldigen: een kudde van 65 wilde olifanten. Zoiets komt tegenwoordig vaak voor in de noordoostelijke deelstaat Orissa.

Verdubbeld
Volgens overheidscijfers vonden er tussen 1994 tot 2004  2888 aanvallen door olifanten plaats. Maar de laatste zes jaar is dat aantal bijna verdubbeld. Daarbij kwamen 402 mensen om en werd ook 8900 hectare aan gewassen vernield.

Nauwelijks gestegen
Het aantal olifanten in Orissa is nauwelijks gestegen: in 2007 waren het er 1862, dat zijn er nu 1886. Maar de dieren zijn ondertussen veel meer uitgezwermd over de hele deelstaat. “Vijf tot zeven jaar geleden beperkten de kuddes wilde olifanten zich tot 18 van de 30 districten in Orissa. In een korte tijd hebben ze zich al verspreid naar 28 districten”, zegt Debabrata Swain van het ministerie van Bos en Milieu.

India_olifanten_cc_250
Rijstteelt in India (cc) Lee Tucker

 

LeefgebiedVolgens experts verspreidt de olifant zich doordat de mens zijn leefgebied steeds meer belaagt. De belangrijkste oorzaken zijn de monocultuur in de bebossing en de open mijnbouw, stellen zij.Olifanten moeten verschillende soorten gewassen eten om gezond te blijven. De mijnbouw is de laatste tien jaar sterk toegenomen; vooral in het noorden van Orissa wordt veel ijzer, mangaan en chromiet gevonden. In totaal telt India ongeveer 29.000 olifanten.

 

 

 

 

 

 

Foto boven: Olifantenvoedsel bestaat uit verschillende planten (cc) Yathin

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief