Achtergrond

Oegandese kinderen richten lens op zichzelf

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

In dienst als schoonmaker en babysitter bij Nederlandse gezinnen, werd de

Oegandese  Ssuuna Golooba geconfronteerd met de rijkdom waarin westerse kinderen opgroeien. “Ik wilde de kinderen uit mijn land ook iets geven, iets blijvends. Langzaam groeide het idee om ze de kans te geven hun stem te laten horen door middel van fotografie.” Met het geld dat hij verdiende, wist Ssuuna vier camera’s bij elkaar te sparen en het project te lanceren. 

 

Uganda 11

De foto’s, gemaakt door school- en straatkinderen die nog nooit eerder een camera hebben vastgehouden, zijn verrassend goed, soms ontroerend, soms grappig en soms bikkelhard. Ook voor Ssuuna waren de foto’s heftiger dan hij van te voren had verwacht, “Sommige kinderen zijn zonder hoop of toekomst, als ik dat zie denk ik waar zijn we mee bezig? Waarom doet de regering niets, waarom sluiten de gefortuneerde inwoners van Kampala hun ogen voor deze problematiek?

 

Tentoonstelling
Om de situatie onder de aandacht te brengen van de Oegandezen wil Ssuuna de foto’s tentoonstellen in Kampala. “Dit zijn niet de standaardfoto’s van westerse journalisten, maar beelden vanuit onze eigen bevolking, daar moeten we mee geconfronteerd worden”, aldus de voormalig journalist. Ook werkt hij aan het project voor komend jaar, waarbij de kinderen foto’s over de relaties binnen hun familie zullen maken.

 

Of het project werkelijk voortgezet kan worden, hangt echter af van financiële en materiële steun “Als je toevallig een digitale camera over hebt dan stuur ik die graag op naar Oeganda! er zijn nog zoveel kinderen die ook iets te tonen hebben”.

 

Het Uganda Children Photo Project heeft geen website maar contact kan worden gelegd via de e-mail met Ssuuna Golooba of Marieken Verheyen.

 

 

 

 

Uganda 1 Uganda 2
Uganda 4 Uganda 9.jpg, staand
Uganda 5 Uganda 6
uganda 7 Uganda 8

   ©foto’s Uganda Children Photo Project
 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons