Achtergrond

Noten in een zakje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zeven jaar geleden startte Lucia Bebane haar bedrijfje Pro Alice Produtos Alimentares in Maputo. Inmiddels is ze verhuisd naar een grotere locatie waar ze duizenden kilo’s noten hygienisch verpakt voor supermarkten, restaurants en de Mozambiquaanse luchtvaartmaatschappij. Met hard werken is haar droom uitgekomen.

Het begon in een loods in hoofdstad Maputo, waar Lucia (55 jaar, gescheiden en moeder van twee kinderen, tweede van links op de foto) met drie jonge vrouwen haar droom ging verwezenlijken: hygienisch verpakte pinda’s en cashewnoten leveren aan supermarkten, restaurants en bedrijven, maar ook aan de informerele markt in de grotere steden van Mozambique.

2000 kilo noten
De kwaliteit van haar verpakte pinda’s is in de smaak gevallen bij de twee grootste supermarktketens in het land die het nu verkopen in al hun vestigingen. Lucia: “Ook op de Mondlane Universiteit worden de zakjes verkocht aan de studenten. En speciaal voor de nationale luchtvaartmaatschappij van Mozambique (LAM), heb ik een kleurrijke kleinverpakking ontwikkeld en worden er elke maand duizenden zakjes aangeboden aan de reizigers.”
Per maand gaat het om zo’n 2000 kilo noten, die de vaste werkneemsters – en als het nodig is oproepkrachten – verwerken. Lucia: “De ruwe noten koop ik bij een geselecteerde groep boeren op het platteland met een afnamegarantie, zodat ik zeker ben van een continue levering van verse oogst.”

Pel- en vulmachines
Nu, zeven jaar later, is Lucia blij dat het haar gelukt is. Ze financierde haar bedrijf en apparatuur destijds met een lening bij Banco Terra, een van de jonge banken in Mozambique gespecialiseerd in credieten aan het midden- en kleinbedrijf en boerenorganisaties, opgezet op initiatief van onder andere de Rabobank Nederland, met haar huis als onderpand. “De eerste twee jaar heb ik ruim 45.000 dollar geinvesteerd in apparatuur uit Zuid-Afrika en China, en daarna nog eens 15.000 dollar in nieuwe apparatuur zoals pel-en vulmachines. Dat was echt nodig, want voor handmatige verwerking is het arbeidsproces te duur en te arbeidsintensief.”
Ze heeft nu zelfs haar huis verhuurd zodat alle inkomsten worden gebruikt om haar bedrijf tot een succes te maken en de bank de rente, ruim 17% van het geleende kapitaal op jaarbasis, en aflossing, te voldoen en haar personeel te betalen.

Beeld: Fred Hoogervorst

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons