Achtergrond

Noodtoestand uitgeroepen in Jemen na cholera-uitbraak

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is de tweede keer dit jaar dat Jemen getroffen wordt door een cholera-uitbraak. Het land is verscheurt door oorlog en is al jaren het armste land in de regio. Door het conflict zijn de watervoorzieningen in Jemen steeds schaarster geworden. Het Wereldvoedselprogramma (WPF) heeft uitgerekend dat 18,8 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben. Hoe kon dit zo ver komen?

Gisteren werd er in Jemen een noodtoestand uitgeroepen door het ministerie van volksgezondheid. Tussen 27 april en 13 mei zijn er al 115 doden gevallen als gevolg van de cholera-uitbraak. Meer dan 8500 mensen besmet. Water of voedsel dat besmet is met het vibrio-bacterie zorgt voor cholera. Doordat er weinig toegang is tot schoon drinkwater zijn mensen genoodzaakt het besmette water te drinken. Hulporganisaties vrezen voor een massale cholera-uitbraak.

Drugs: een van de oorzaken watertekort 

Voor de oorlog ging het er al slecht aan toe in Jemen: in 2012 had 44 procent van de populatie al humanitaire hulp nodig. Waterschaarste was de voornaamste reden voor deze crisis. Door het klimaat heeft Jemen, tot een zekere mate, altijd al gekampt met problemen rondom de watervoorzieningen, maar het slechte water beleid en de teelt van Qat in het land heeft dit verergert. Qat is een stimulerende drug die vooral in Jemen wordt verbouwt.  Het heeft veel water nodig en doordat het verbouwen ervan elk jaar met 12 procent groeit, draagt de teelt van Qat enorm bij aan het watertekort. In 2012 werd al gewaarschuwd dat Sanaa in het volgende decennium of zelfs al aan het einde van dit jaar de eerste hoofdstad in de wereld zou kunnen worden die geen toegang tot water heeft.

Burgeroorlog 

De aanhoudende burgeroorlog tussen de Houthi rebellen gesteund door Iran en de voormalige regering gesteund door Saudi Arabië heeft het land nog erger ontwricht. De Houthi rebellen kwamen in 2014 Sanaa binnen en namen een jaar later de hoofdstad over. Sindsdien is het een ingewikkeld conflict waar veel verschillende staten belang bij hebben.

Op dit moment leeft het land op de allerlaatste water-en voedsel reserves. Door de aanhoudende bombardementen mislukken veel van de oogsten en wordt ruim 90% van het voedsel geïmporteerd. Maar de bombardementen zorgen er ook voor dat het voedsel moeilijk op de juiste plekken terechtkomt. Op  18 augustus  werd de haven Hudaydah gebombardeerd, een plek waar een groot deel van het voedsel en andere humanitaire hulpmiddelen vanuit het buitenland binnenkwamen. Hierdoor stijgen de prijzen enorm en kunnen de mensen het voedsel bijna niet meer betalen.

Grootste humanitaire crisis na Tweede Wereldoorlog 

Op dit moment zijn meer dan 2 miljoen kinderen ondervoed. En functioneren nog maar minder dan de helft van de ziekenhuizen in Jemen. De crisis in het land maakt deel uit van de grootste humanitaire crisis in de wereld sinds De Tweede Wereldoorlog. Somalië werd in maart al getroffen door een cholera-uitbraak, ook daar is een noodtoestand uitgeroepen vanwege de droogte. Ruim 20 miljoen mensen in Jemen, Zuid Sudan, Somalië en Nigeria lopen het risico om te sterven van de honger. 

Foto: Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons