In de videoclip (zie onder tweets), met India als decor, is de band te zien terwijl het een optreden geeft op het Holi-festival in Mumbai. Tegelijkertijd wordt zanger Chris Martin in een riksja naar de bioscoop gereden waar hij een Bollywood-film bekijkt met in de hoofdrol Beyoncé, opgedirkt als Bollywood-ster.

Critici zeggen dat zonder de twee celebs, Martin en Beyoncé, in de hoofdrol de clip zo door zou kunnen gaan als reisadvertentie voor India. Het grootste punt van kritiek is dat Coldplay in de clip alleen maar gebruik maakt van Indiase stereotyperingen, zoals het Holi-festival, sloppenwijken en Bollywood, waardoor de Indiase cultuur wordt afgebeeld als een 'exotisch rariteitenkabinet'. Mensen maken zich vooral boos om het feit dat de muziekband sloppenwijkkinderen en Indiase heiligen gebruikt om zelf enorme winst te maken. Waarom de niet-Indiase Beyoncé zich in de clip voordoet als Indiase is ook niet voor iedereen duidelijk. Op Twitter stroomden de negatieve reacties binnen: 

Bekijk hier de nieuwe Coldplay videoclip 'Hymn for the weekend':  

[[{“fid”:”45579″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Coldplay – Hymn for the weekend “,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Coldplay – Hymn for the weekend “},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Coldplay – Hymn For The Weekend (Official video)”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief