Somalische journalisten zijn vandaag in het presidentiële paleis in Mogadishu bijeengekomen om het controversiële mediawetsontwerp te bespreken. Het wetsvoorstel verplicht journalisten om bronnen te onthullen en verbiedt hen om informatie te verspreiden die tegen de islamitische of Somalische tradities is, of de nationale veiligheid beïnvloedt.

Ondanks meerdere bijeenkomsten om het wetsvoorstel te beoordelen, lijkt de Somalische overheid niet te luisteren naar de zorgen van de journalisten.

Journalist zijn in Somalië kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Dit jaar alleen al zijn zestien journalisten om het leven gebracht en 2012 waren het er vijftien in totaal. Geen van deze moordzaken is grondig onderzocht.

“We zeggen niet dat we helemaal geen wet in dit land willen, maar we eisen wel dat de autoriteiten ons recht op persvrijheid en onafhankelijkheid beschermen. Wanneer de wet wordt geïmplementeerd, zal Somalië gelijk zijn aan alle andere dictatoriale regimes waar geen persvrijheid bestaat”, aldus Muse Jisow, hoofdredacteur van Somalisch nieuwsportaal somalisan.com.

Lees meer op IPS
Foto: Flickr

 

 

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief