Achtergrond

Nicaraguaans abortusverbod kost vrouwenlevens

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Tot eind oktober vorig jaar was vruchtafdrijving toegelaten in Nicaragua in geval van verkrachting of incest, wanneer de zwangerschap de gezondheid van de moeder in gevaar bracht of wanneer de vrucht onherstelbare schade vertoonde. Op verzoek van de katholieke kerk schrapte het Nicaraguaanse parlement op 26 oktober 2006 die uitzonderingen uit de wet, die al sinds 1893 van kracht was.
 
never going back
Foto: CC

Onnodige vrouwensterfte

 
Volgens de vrouwenorganisatie Sí Mujer zijn er het voorbije jaar zeker twaalf zwangere vrouwen gestorven omdat ze niet de nodige zorg kregen in de openbare gezondheidscentra waar ze aanklopten. De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft aanwijzingen van 11 andere gevallen.
 
Celstraffen en geweld
 
De medewerkers van medische centra vrezen de strenge straffen die op
zwangerschapsafbreking staan. Artsen en verpleegkundigen die de ingreep uitvoeren of erbij helpen, kunnen tot drie jaar celstraf krijgen en vijf jaar lang hun beroep niet meer uitoefenen. Ook vrouwen die een abortus laten plegen, kunnen tot twee jaar de gevangenis in verdwijnen.
 
Nicaraguaanse artsenverenigingen, mensenrechtenorganisaties, diplomaten uit andere landen en de Wereldgezondheidsorganisatie tekenden al bezwaar aan tegen het strengere Nicaraguaanse abortusbeleid.
 
Daar komt bij dat de politie strenger optreedt tegen vrouwengroepen die openlijk protesteren tegen de nieuwe wetgeving. “Zeker vijf vrouwen zijn het slachtoffer geworden van zwaar geweld”, zegt een activiste.
 
Grote vraag naar abortus
 
Volgens de Autonome Vrouwenbeweging werden er in 2006 per jaar 800 tot 1.000 zwangerschapsafbrekingen om medische redenen uitgevoerd in Nicaragua. “Dat wil zeggen dat er nu jaarlijks minimaal 800 vrouwen gevaar lopen”, concludeert de organisatie.
 
Bemiddelde vrouwen reizen naar Panama of Costa Rica om de ingreep te laten uitvoeren; de Autonome Vrouwenbeweging schat dat aantal op 2.500 per jaar. De allerrijksten reizen zelfs naar de Verenigde Staten.
 
De meerderheid van de vrouwen heeft echter alleen nog de mogelijkheid om de ingreep illegaal in eigen land te laten uitvoeren. En dat verhoogt het risico.
 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons