Achtergrond

Nederlandse it’ers helpen hulpverleners Pakistan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Ze zaten niet met hun poten in de modder maar toch hebben Evert Meijer en zijn drie collega’s van Geodan en ESRI Nederland wel degelijk noodhulp geboden aan de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. Op verzoek van Microsoft Relief, de hulptak van de softwarereus die ook na de aardbeving in Haïti actief was, en de centrale rampenbestrijdingsdienst van de provincie Punjab, hebben Meijer en zijn collega’s een week lang software geïnstalleerd en de mensen die daarmee moeten werken, geïnstrueerd.

eagle team aan het werk in lahore
Het Eagle-team aan het werk in Lahore. 
Foto: Geodan

“Tijdens crises is het belangrijk dat de politie, brandweer en ambulancediensten goed met elkaar communiceren”, legt Meijer uit. “Dat het daar nogal eens aan schort, hoor je vaak terug na oefeningen van Nederlandse rampenbestrijders.” In Pakistan is dat niet veel anders. Eagle, de geosoftware die door Geodan en ESRI Nederland is ontwikkeld en nu ook in Punjab is geïnstalleerd moet de Pakistaanse hulpdiensten helpen bij het uitwisselen van informatie.

Tentenkampen
Waar zijn alle tentenkampen, waar heeft de infrastructuur schade opgelopen en hoe kan ik ervoor zorgen dat het dichtstbijzijnde voedseldepot hulpgoederen op de plekken levert waar die het hardst nodig zijn? zijn zaken die Eagle in kaart kan brengen. Letterlijk, want een belangrijk onderdeel van dit systeem waarmee informatie gedeeld kan worden, is de kaart.  Meijer: “Alle hulpverleners moeten een gedeeld beeld hebben, en op de kaart kun je in één oogopslag zien waar bijvoorbeeld alle tentenkampen zitten.”

Op 19 september wordt er in Islamabad een donorconferentie gehouden. “Met deze software kan de hulpbehoefte voor donoren overzichtelijk worden gemaakt, bovendien kan het ook helpen bij de verantwoording achteraf”, zegt de Geodan-directeur.

Pakistan overstromingen waterdistributie
Waterdistributie in Sindh
Foto: cc, Oxfam International

 

Uitgestrekte watervlaktesMeijer bivakkeerde een week lang met zijn collega’s in Lahore. Afgezien van de uitgestrekte watervlaktes die ze vanuit het vliegtuig zagen en de berichten in de kranten, kregen ze daar niet veel van de overstromingen mee. “Er waren wel allerlei veiligheidsmaatregelen om aanslagen te voorkomen. Zo kreeg ons hotel een andere ingang, mét metaaldetector. Het lijkt erop dat de taliban de situatie aangrijpen om het land nog verder te destabiliseren.”

 

 

 

Geodan en ESRI Nederland stellen de software belangeloos beschikbaar aan de rampencoördinatoren in Pakistan. De twee aan elkaar gelinkte bedrijven die behalve Nederlandse hulpdiensten ook grote ministeries en bedrijven als Albert Heijn als klant hebben, willen hun product in het vervolg natuurlijk ook gewoon verkopen. “Wat dat betreft kunnen we ons hiermee nu internationaal in de kijker plaatsen.”

 

 

Terughoudend
Het contact met de hulpverlenende instellingen verliep in eerste instantie wat stroef. “Men was een beetje terughoudend om zomaar informatie met ons te delen”, vertelt Meijer. “Maar nadat de regionale minister die over de ramp ging, ons had aanbevolen, was die weerstand gelukkig een stuk minder.” Afgezien daarvan was Meijer erg onder de indruk van de gedrevenheid en de kennis van de hulpverleners in Punjab. “‘s Avonds kregen we nog allerlei mailtjes van de cursisten en ook tijdens het Suikerfeest kwamen ze gewoon bij ons les volgen.”

Over een paar weken gaan de Nederlanders weer terug naar Pakistan. “Er is nog veel werk te doen. Zo willen we het systeem onder andere koppelen aan een early warning systeem (waarschuwingssysteem) voor toekomstige overstromingen.”

Screenshot Eagle Punjab
Screenshot van het Eagle-programma voor Punjab

Foto bovenaan: Helikoptershot van de overstromingen, cc, Salman Siddiqui

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons