Achtergrond

Nederlanders steunen massaal TTIP

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vandaag begint in Brussel een nieuwe onderhandelingsronde over TTIP, het Transatlantic Trade and Investment Partnership. Dat is een vrijhandelsverdrag tussen de VS en EU, dat tariefbarrieres weg zal nemen en daarmee de handel tussen beide regio's moet bevorderen.

Er is veel kritiek op TTIP: het zou te veel macht geven aan multinationals, voedselstandaarden in Europa verlagen, en banen zullen verloren gaan. Maar onder de bevolking blijkt een meerderheid vóór het verdrag te zijn, blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research en de Europese barometer (pdf). 53 procent van de Amerikanen is voor een sterkere handelsrelatie met Europa. Tegelijkertijd denkt de helft van de Amerikaanse bevolking dat een verdrag slecht is voor de banenmarkt in de VS.

In de EU is ook een meerderheid voor het verdrag (58 procent is voor), maar er blijkt veel verschil te zijn tussen de verschillende lidstaten. Driekwart van de Nederlanders is vóór het verdrag. Alleen de Litouwers zijn positiever: daar is 79 procent van de bevolking voor. Landen waar de supporters in de minderheid zijn, zijn onder andere Oostenrijk (39 procent), Duitsland (39 procent) en Luxemburg (40 procent).

Oud-minister tegen TPP
De onderhandelingen over TTIP zijn nog in volle gang, maar in de VS ligt een ander enorm handelsverdrag al bijna klaar: het Trans Pacific Partnership agreement (TPP), dat de VS met onder andere Australië, Japan, Chili en andere landen rondom de Grote Oceaan sluit. De Amerikaanse regering wil dat project nu 'fast-tracken': zonder publiek debat goedkeuren en in werking laten treden.

Robert Reich, vooraanstaand econoom en minister van Arbeid onder Bill Clinton, vindt dat een bijzonder slecht plan. In onderstaand filmpje legt hij in tweeënhalve minuut uit wat er zoal mis is met het TPP. Hij noemt bijvoorbeeld dat het farmaceuten veel macht geeft over patenten in ontwikkelingslanden.

Overigens is er nóg een handelsverdrag dat genoemd moet worden: de EU en Canada hebben vorig jaar overeenstemming bereikt over CETA. Check ons dossier over Handelsverdragen om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons