Achtergrond

‘Namibië heeft jonge boeren nodig’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Ik begon met zes kippen in mijn achtertuin. Tijdens mijn studie economie las ik alles wat ik kon vinden over kippen, en daarna werkte ik op pluimveebedrijven in Zuid-Afrika en Egypte. Inmiddels ben ik de trotse eigenaar van drie kleine kippenboerderijen en wacht ik op een nieuwe broedmachine uit China. Zodra die binnen is kan ik waarschijnlijk met tienduizend kuikens per maand de markt op. Ik heb mezelf een deadline gegeven voor het opzetten van mijn bedrijf: over vijf jaar wil ik er goed van kunnen leven.”

Logo

Interviewserie Building Bridges.Wij volgen Jilt en Teun op hun fietsreis van Amsterdam naar Kaapstad. Op Toekomstdenkers vind je iedere twee weken een interview met een van de jongeren die ze onderweg spreken. 
 

Kromme verdeling van land
“Landbouw is mijn passie, maar staat in Namibië nog in de kinderschoenen. Bijna al het eten wat je in de winkel koopt komt uit Zuid-Afrika. Kun je je dat voorstellen? Als Zuid-Afrika vandaag haar grenzen sluit, verhongeren we. Een belangrijke reden voor het hoge percentage voedselimport vanuit Zuid-Afrika is de kromme verdeling van land in Namibië.”

“Land is vaak in bezit van lokale overheden die het op veilingen voor hoge bedragen verkopen aan projectontwikkelaars. Voor jonge mensen is het daardoor onmogelijk een stuk land te kopen om een huis te bouwen of bijvoorbeeld een boerenbedrijfje te beginnen. Laat staan dat ze geld overhouden om de nodige machines aan te schaffen. De grote boerenbedrijven in Namibië zijn vaak eigendom van blanken en worden van generatie op generatie doorgegeven; een erfenis van het apartheidsregime. Ik heb geluk gehad. Toen ik terugkwam uit Egypte leerde ik Kees kennen. Deze Nederlander zag wel wat in mijn plannen en gaf me een flinke lening om mijn bedrijf te starten.”

ACTUEEL – Door de kromme verdeling van land heeft Namibië na Dubai het hoogste stijgingspercentage van huizenprijzen ter wereld. Het kopen van een huis is, vooral voor jonge mensen, een onmogelijke opgave. Hierdoor stijgen ook de huurprijzen enorm. Na druk van verschillende lobbygroepen en dreiging van land grabbing besloot de Namibische overheid op 31 juli om 200.000 goedkope stukken land beschikbaar te stellen voor jongeren.

Niet sexy genoeg
“De kromme verdeling van land is niet de enige reden voor de relatief lage voedselproductie in Namibië. Landbouw wordt geassocieerd met vrouwen in kleine dorpjes die voedsel verbouwen voor eigen consumptie. Een vies beroep, niet sexy genoeg voor jonge mensen. Veel van mijn leeftijdsgenoten zoeken banen in de IT- of bankensector. Op de universiteit vertelde ik liever niet dat ik in de pluimveehouderij zat vanwege het stigma wat erop rust. Maar landbouw is geen hobby, het is een serieuze sector waarin geld te verdienen valt. Als boer moet je tegelijkertijd ondernemer zijn, iets wat toewijding, passie en creativiteit vergt. Gelukkig merk ik in mijn werk als adviseur dat steeds meer jonge mensen geïnteresseerd zijn in mijn verhaal. Ze vragen me om tips hoe ze hun eigen pluimveebedrijf kunnen beginnen. Daar ben ik blij verrast door.”

We moeten succesverhalen laten zien om de stereotypering van het boerenleven te doorbreken

Het cirkeltje rond
“Het werkeloosheidspercentage onder jongeren is in Namibië ongeveer 42 procent. Als de overheid leningen beschikbaar stelt voor jongeren om een stuk land te kopen en machines aan te schaffen, weet ik zeker dat veel meer jongeren geneigd zijn de sector in te gaan. En meer mensen in de landbouwsector betekent meer voedselproductie, waardoor we minder afhankelijk worden van Zuid-Afrika.

Toekomstdromen
“Kennis van landbouw is nog steeds minimaal in Namibië, maar de volgende generatie heeft de kans om landbouw op een duurzame manier groter te maken dan de vrouw in het dorp met haar kleine stukje land. Mijn droom is dat Namibië over tien jaar zelfvoorzienend is in zijn voedselproductie.”

“Binnenkort wil ik op mijn boerderij een tv-show uitnodigen om te vertellen wat de landbouwsector voor mij betekent. Ik geloof dat we succesverhalen moeten laten zien om de stereotypering van het boerenleven te doorbreken. Soms hebben jongeren inspiratie nodig om ergens aan te beginnen, en dat begint vaak bij één persoon. Ik zal kampioen landbouwpromotor onder jongeren worden.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons