Achtergrond

Naar Bali voor BuZa

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Aanstormend talent bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken Anne Poorta mocht voor zijn werk naar het warme Indonesië. Bobo’s uit de hele wereld kwamen daar bijeen om het te hebben over het vervolg van de millenniumdoelen. OneWorld is jaloers op Annes tripje en vroeg hem het (bloemetjes)hemd van het lijf.

Zo, Anne. Jij mocht voor je werk naar Bali. Wat deed je daar precies?
Op Bali was er een bijeenkomst van de 27 leiders die Ban Ki Moon, de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN), advies gaan geven over een nieuwe wereldagenda. Die groep het High Level Panel. En ik mocht daarbij zijn.

En zat je in een grijs gebouw of keek je uit op een prachtig wit strand en palmbomen?
Uiteindelijk zit je toch voornamelijk in vergaderzalen zoals overal. Bali wordt wel vaker gebruikt als conferentieoord in de regio. De bijeenkomsten vonden plaats in verschillende hotels, gebouwd met aandacht voor de traditionele Balinese architectuur, erg mooi. En veel palmbomen inderdaad! Ook leuk: de hele weg van het vliegveld naar het hotel was voorzien van grote banieren. Mijn favoriet: “Be caring, courageous and compassionate: it’s about life, not just numbers!”

Mooie wijsheid. Waren er ook veel bekende Nederlanders aanwezig?
Jazeker, Paul Polman, topman bij Unilever was erbij. Hij vertegenwoordigt het bedrijfsleven in het High Level Panel en houdt zich bezig met duurzame ontwikkeling. Hij liet het Panel een belangrijk filmpje zien over het belang van samenwerking tussen ontwikkelingsorganisaties, bedrijven en de overheid, bijvoorbeeld bij het tegengaan van ontbossing, ondervoeding en (drink)watervervuiling. Ook –toen nog- Prinses Maxima was op Bali als Special Advocate for Inclusive Finance for Development. Zij sprak het Panel toe over partnerschappen voor financiële inclusie: gelijke toegang tot financiële diensten.  Zo kunnen de kosten van het gebrek aan financiële dienstverlening wel oplopen tot meer dan 20 procent van het inkomen van de allerarmsten. In de nieuwe agenda die de millenniumdoelen gaat opvolgen zou daar aandacht voor moeten komen.

Wat heb je allemaal opgevangen tussen al die belangrijke mensen? Zijn er spannende ontwikkelingen?
Zeker! Er zijn veel spannende ontwikkelingen. De 27 leiders zijn nu al bijna een jaar bezig met de nieuwe ontwikkelingsagenda en komen over een maand met hun rapport. Ze zitten nu in de eindspurt richting de publicatie. De grote vraag is: hoe concreet gaat het rapport worden? Komen ze bijvoorbeeld al met een lijst met doelen of wordt het een heel breed advies? En welke thema’s worden het belangrijkste? Op Bali werd dan ook volop gediscussieerd over het advies dat het High Level Panel zou moeten uitbrengen. Bovendien discussieert het panel niet op zichzelf in een achterkamertje. Op alle plekken waar ze vergaderen, spreken ze met verschillende groepen om input te krijgen. Zo waren er op Bali heel veel interessante groepjes: mensenrechtenactivisten, academici, vrouwenrechten organisaties, jongeren en maatschappelijke organisaties vanuit de hele wereld.

Maar is er al iets duidelijk over de nieuwe agenda?
Het is duidelijk dat de grote uitdagingen van deze tijd, extreme armoede, toenemende ongelijkheid en de ernstige klimaat en milieuproblematiek in samenhang aangepakt moeten worden. Dat is een hele opgave, omdat de millenniumdoelen van nu zich voornamelijk richten op sociale sectoren, zoals gezondheid, onderwijs, armoedebestrijding en werkgelegenheid. Naar verwachting wordt er in de nieuwe agenda gekeken naar combinaties: milieu heeft bijvoorbeeld te maken met sociale ontwikkeling, en die twee met ondernemen en economisch beleid.

Heb je nog bekende buitenlandse bobo’s gezien en gesproken daar?
Het aardige aan het High Level Panel is dat het zo’n bont geheel is: een Jemenitische mensenrechtenactiviste (en Nobelprijswinnaar) en de voormalige president van Duitsland; de voorzitster van het Keniaanse VNO-NCW en de Eurocommissaris voor Ontwikkeling; de Braziliaanse minister voor milieu en Graça Machel, vrijheidsstrijder, voormalig minister uit Mozambique en echtgenote van Nelson Mandela. Stuk voor stuk zeer indrukwekkende persoonlijkheden, wat natuurlijk zorgt voor interessante en soms verhitte discussies. En elk van de panelleden heeft zo eigen stokpaardjes. Zo maakt Koningin Rania van Jordanië zich sterk voor onderwijs, terwijl de burgemeester van Istanbul zich inzet voor het opnemen van steden in de nieuwe ontwikkelingsagenda.

En nu: wat is de volgende stap?
Op 30 mei wordt het rapport van het High Level Panel aan Ban Ki Moon aangeboden. In de tussentijd volgt er nog een laatste bijeenkomst van de groep in New York, waarbij de puntjes op de i worden gezet. Het zal nog wel spannend worden om overeenstemming te krijgen in de groep en een samenhangend advies te smeden uit de wensenlijstjes van de 27 leden. Maar ik verwacht en hoop op een mooi stuk met een bruikbaar advies.

Tot slot. Heb je nog wel een beetje in de zon gezeten? Of heb je echt alleen serieuze gesprekken gevoerd in het hotel?
Ik heb vooral in de behaaglijke schaduw van conferentiezalen gezeten, maar vergeleken met het koude Nederland was het heerlijk.

Was de saté lekker?
Ik heb helaas geen saté gehad op Bali. Wel heerlijke gado gado gegeten op het vliegveld!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons