Achtergrond

MVO, what’s next?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoe ziet maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) er in de toekomst uit? OneWorld bezocht de boeklancering van ‘Perspectieven op MVO.NL, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in turbulente tijden’. Op het programma: duivelse dilemma’s, ethische aspecten en aanbevelingen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een breed begrip. Het varieert van spaarlampen met sensor in de toiletten van je bedrijfsgebouw in Nederland tot en met verantwoord omgaan met je personeel in Afrika. Opvallende trend is dat bedrijfsleven en ngo’s naar elkaar toe bewegen en van elkaar kunnen leren: commerciële partijen willen hun business verduurzamen en ngo’s gaan steeds bedrijfsmatiger werken. Ook blijkt de inzet en energie van jonge werknemers aanstekelijk te werken. Ze zijn flexibel, hebben veel ideeën en vinden een duurzaam bedrijfsprofiel belangrijker dan een grote leaseauto. Bovenal wordt deze middag duidelijk dat MVO is een moreel vraagstuk is: zijn we werkelijk bereid verantwoordelijkheid te nemen voor een eerlijke samenleving?

De presentatie van het boek MVO.NL werd georganiseerd door CSR Academy, het Humanity House en MVO Nederland. De ‘NL’ uit de boektitel staat voor Next Level. Centrale vraag op de bijeenkomst: hoe is het gesteld met MVO en wat biedt de toekomst?


MVO.NL
‘Perspectieven op MVO.NL, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in turbulente tijden’ is geschreven door Teun Hardjono, Allard Markus en 41 co-auteurs, deskundigen uit wetenschap en praktijk. Na elke bijdrage volgt een korte reactie van een andere auteur. Het boek wil de discussie op gang brengen en het MVO-debat nieuwe energie geven. Het boek telt 152 pagina’s en kost € 26,50. 

Duivelse dilemma’s
MVO geeft geen duidelijke richtlijnen, maar stelt je vaak voor moeilijke keuzes. Enkele dilemma’s die de revue passeerden:



  • Principieel of pragmatisch handelen, clean business of iets bijdragen aan armoedebestrijding? Doe je zaken in een land waar corruptie hoogtij viert of kies je voor terugtrekken en schone handen? Integriteit voelt goed, maar los je het armoedeprobleem ermee op? Bij vertrek neemt ook de plaatselijke werkgelegenheid af. Is het dan toch beter om te blijven en de kleine impact die je bedrijf heeft te koesteren?

  • Winst of MVO? Als Nederlandse bedrijven weigeren te werken in een land waar corruptie en kinderarbeid plaatsvinden, nemen Chinese bedrijven die positie dan over? Wat is de juiste balans tussen winst, concurrentiepositie en schone handen?

  • Wat doe je als een medewerker van je steelt, maar je weet dat de politie zijn hand eraf hakt als je aangifte doet? Een interne reprimande, een tweede kans, ontslag?

  • Bottom up of top down, of beide? Komt verandering richting verantwoord ondernemen vanuit de top komen of juist van onderaf?

Aanbevelingen, successen en suggesties
Maar, er is hoop. Ook veel tips, best practices en aanbevelingen kwamen voorbij:



  • Bij IMVO (Internationaal MVO): zorg dat je de lokale context begrijpt en dat je in interactie bent en blijft met je stakeholders. De mentaliteit, het perspectief en de intenties van de omgeving moet je helder hebben, hier pas je je eigen gedrag op aan. Op die manier is IMVO als strategisch instrument in te zetten.
    Dilemma
    Wat doe je als je weet dat een medewerker van je steelt, maar je weet óók dat de politie zijn hand eraf hakt als je aangifte doet?

  • Vergeet naast de People en de Planet de Profit niet uit het oog, anders gaat je bedrijf, alle goede bedoelingen ten spijt, failliet.

  • Geef jonge medewerkers de ruimte om initiatief te nemen en eigen ideeën uit te voeren.

  • Suggestie uit de zaal: stel ethische commissies in bij bedrijven. Aan een dergelijke commissie kan je complexe kwesties voorleggen, ter toetsing of voor advies. Op die manier bouw je als organisatie ‘ moresprudentie’ op.

  • MVO in de breedte is van belang. Voer de discussie over omstreden kwesties dan ook organisatiebreed, van top tot telefoniste. Je hebt lef als je alle medewerkers betrekt in het debat over bijvoorbeeld duurzame energie of eerlijke handel.

  • Samenwerken met de lokale community loont. De windmolen DuinVogel in Rotterdam werd op initiatief van bewoners door Eneco weer in werking gesteld. De molen levert nu energie aan 440 huishoudens. 


De inspirerende filmpjes
De Dalai Lama
Dolfijnen terug in zee


De links



Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons