Achtergrond

Movie-night in Monrovia: Kriterion opent nieuwe vestiging

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het concept voor de bioscoop Kriterion kreeg nog voor het einde van de Tweede Wereldoorlog vorm. Het idee: een commerciële bioscoop, volledig gerund door studenten. Iedereen heeft dezelfde aanstelling – er zijn geen managers. De studenten moesten zo de kans krijgen hun eigen geld te verdienen, zodat ze niet langer afhankelijk waren van ouders of overheid.

Kriterion werd een laaiend succes en hanteert tot op de dag van vandaag datzelfde student-only concept. In Amsterdam nog steeds, maar inmiddels ook in Sarajevo. De organisatie Young Urban Achievers zag het succes van het concept en besloot daar in 2007 een vestiging te openen. Uiteraard met de hulp van lokale jongeren. Onlangs is de organisatie begonnen aan de bouw van een nieuwe locatie. In Monrovia, Liberia, dit keer.

Ontmoetingsplek

De jongeren achter Kriterion Monrovia willen na jaren van burgeroorlogen werken aan een betere toekomst voor zichzelf en hun land. Dat er behoefte was aan een bioscoop, leerden zij in de afgelopen jaren, toen zij het land doorreisden om op kleine schaal films te vertonen. Keer op keer aan een enthousiast publiek, dat kans zag even aan de realiteit te ontsnappen.

Inmiddels is er behoefte aan een volgende stap: een eigen filmtheater. Kriterion Monrovia wordt de eerste bioscoop van Liberia. De bioscoop wil werk bieden aan jongeren in een land waar te weinig werk voor hen is. Daarnaast wordt het een podium voor jonge kunstenaars en filmmakers. Kriterion Monrovia wil vooral ook dienstdoen als ontmoetingsplek. Pandora Hodge, oprichtster van Kriterion Monrovia, vertelt.

Hoe heb je het concept Kriterion leren kennen?
Ik was aanwezig bij een bijeenkomst voor jonge ondernemers. De vertegenwoordiger van een van de aanwezige bedrijven vertelde mij over een project waar hij vroeger aan mee had gewerkt: Kriterion Amsterdam. Ik was meteen enthousiast en ben gaan onderzoeken of zoiets ook in Liberia zou kunnen werken.

Jullie werken samen met veel hoge instanties. Worden jullie als jonge ondernemers wel serieus genomen?
We zijn nu zo’n drie jaar bezig met Kriterion Monrovia en hebben aan mensen laten zien dat we hiermee bezig zijn om daadwerkelijk verschil te maken. Tijdels de ebola-crisis wisten wij de lokale gemeenschappen te bereiken, waar het de overheid niet lukte deze verbinding te maken. De jongeren van Kriterion Monrovia komen uit diverse regio’s in Liberia en elk dialect werd wel door iemand gesproken. Sindsdien merk ik dat we serieus worden genomen door de overheid. De rest volgt vanzelf.

Wat ben je van plan met Kriterion Monrovia?
We hebben zoveel talentvolle jongeren die nu geen mogelijkheid hebben om hun werk aan anderen te laten zien. Wij gaan hen die ruimte geven. We willen in de toekomst vooral divers blijven en dus werk van zowel nieuw als gevestigd talent laten zien. Op die manier wordt ook een breed publiek aangesproken. We willen daarnaast door blijven gaan met de kleinschaligere filmvertoningen op het platteland. Niet iedereen heeft immers de mogelijkheid om naar Monrovia te komen.

Wanneer is dit project geslaagd?
Als ik jongeren Kriterion binnen zie komen en met nieuwe kansen weer naar buiten zie gaan. Jongeren die hun eigen bedrijfjes opzetten en dankzij Kriterion kansen hebben op de arbeidsmarkt. We zullen jongeren die hier langer zitten nieuwe jongeren laten opleiden en zo het netwerk steeds groter te maken. Het bedrijf draait op het enthousiasme van de jongeren.

Wil je meer weten over dit project of over hun crowdfunding? Neem dan een kijkje op de website van de 1% Club.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons