Achtergrond

Mondiaal (ham)burgerschap

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tijdens de tweede dag van NCDO’s Verdiepingstraject over Mondiaal Burgerschap zijn er diverse sprekers vanuit verschillende hoeken aan het woord geweest. Ook hebben we zelf tussendoor aan opdrachten gewerkt om één en ander te verwerken en relateren aan onze eigen werkpraktijk.

Een van de opdrachten van deze tweede dag was het bekijken van de foto’s die we ter voorbereiding hadden gedeeld. Iedereen had een foto uitgezocht die voor hem of haar persoonlijk Mondiaal Burgerschap symboliseert. Leuk om te zien dat dit hele verschillende foto’s waren. Van een oude prent van de Dam in Amsterdam in de 16e eeuw en een snackbar aan de overkant van de straat tot een zakenman op de fiets en een houten beeld in Frankrijk. Naast de verschillen leek er ook een algemene deler te zijn: samenleven vanuit respect voor elkaar en ervoor (proberen te) zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt.

Pro-actief
Een van onze concullega’s, Tom van der Lee van Oxfam Novib, verfriste de dag met zijn verhaal. Zorg voor gedegen kennis, maar ga er niet van uit dat alles te rationaliseren, theoretiseren en verklaren is. Mensen handelen uiteindelijk toch vooral vanuit emotie. Ga gewoon aan de slag, probeer elke dag weer innovatief te zijn en zoek de mensen op. Daarnaast zei hij dat we vooral pro-actief moeten zijn, in plaats van reactief, zoals we nu nog vaak doen. Bij Plan zijn we hier ons bewust van en we werken er hard aan om pro-actiever te worden. Een succesvol voorbeeld hiervan is het lobbyen voor een internationaal erkende Wereld Meisjesdag. Plan heeft zich, samen met de jongerengroep Girl Ambassadors, hiervoor ingezet. Komende week gaat de VN dit – naar alle waarschijnlijkheid – goedkeuren. Dit sluit aan bij onze missie; gelijke rechten voor jongens en meisjes. Pro-activiteit heeft hier dus goed gewerkt.

Fun!
Dan komt iemand uit het bedrijfsleven aan het woord, echt een andere invalshoek! Grappig om te horen dat ontwikkelingshulp (‘hulp’ kunnen we hier eigenlijk wel gebruiken) ook een bindmiddel voor je personeel kan zijn. Het geeft de werknemers van TNT een goed gevoel om mensen daar te helpen en dat is belangrijk voor de binding met het bedrijf. Briljante vondst vond ik ook de wedstrijdjes met zuinig rijden, zodat mensen gelijk konden zien hoeveel CO2-besparing dat nou daadwerkelijk oplevert. Zij handelen vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel naar de rest van de wereld. Voor TNT moest het vooral aansluiten bij de eigen competenties (dat is iets wat je nu overal ziet), het moest een hele duidelijke focus hebben, vooral niet politiek zijn, simpel en…… FUN! Verder viel me op dat TNT in hun communicatie ‘zielige kinderen’ gebruikt omdat dat de aandacht trekt. Terwijl wij het bij Plan belangrijk vinden om juist de kracht van kinderen in beeld te brengen. Meer informatie over wat TNT doet vind je hier.

Definitie
Frans van den Boom van de NCDO presenteerde de nieuwe definitie van de mondiale dimensie van burgerschap. Namelijk: gedrag dat recht doet aan principes van wederzijdse verbondenheid, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid. Niet iedereen zag hier het nut van in. Persoonlijk vind ik het een goede houvast en denk ik dat dat ook het gewicht is wat het zou moeten krijgen; niets meer en niets minder. Als strategie was hij vooral voor concretiseren van mondiaal burgerschap en het dicht bij mensen hun leefwereld brengen (hij gebruikt hiervoor het beeld van een hamburger met ketchup).

Aan de slag
Toen mochten we zelf aan de slag. Wat doen wij als organisatie aan Mondiaal Burgerschap? En zijn we daar goed in? Het hoofddoel van Plan is het verbeteren van de levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes (en jongens) in ontwikkelingslanden. De belangrijkste activiteit van Plan in Nederland is het binnenhalen van fondsen. Alleen geld doneren aan een goed doel is niet wat wij als ideaalbeeld hebben bij Mondiaal Burgerschap. Plan reikt daarom mensen handvatten aan om zelf actie te ondernemen. Dit doen we het duidelijkst voor jongeren en kinderen. Voorbeeld zijn dus de meiden die met Plan geknokt hebben om Wereld Meisjes Dag erkend te krijgen (zie hier de libdub,  een van de activiteiten om wereld meisjes dag erkend te krijgen). Wat mij betreft een mooi vorbeeld van pro-actief Mondiaal Burgerschap.

Patty Kluytmans werkt bij Plan Nederland.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons