Achtergrond

Moeten we echt met premier Modi op de foto?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

BLOG – Begin dit jaar installeerde Greenpeace, samen met onze partner Basix Group India een los staand, kleinschalig energienetwerk in Dharnai. Dat is één van de vele ongeëlektrificeerde dorpen in de staat Bihar. Dit project kon op veel media-aandacht rekenen, en verdiende een flink bord langs de weg: Solar village by Basix Group India and Greenpeace.

[[{“fid”:”32141″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Dharnai, solar power project Greenpeace en Rural Spark “,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Dharnai, solar power project Greenpeace en Rural Spark “},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Waterpomp op zonne-energie in Dharnai. Foto: Greenpeace

Exact negentig dagen nadat de installatie actief werd, besloot de overheid het dorp Dharnai, omringd door vele andere niet-geëlektrificeerde dorpen, aan te sluiten op het centrale elektriciteitsnetwerk. Ja, enkel dit dorp, niet de omliggende dorpen… Waarom alleen dit specifieke dorp, daar kunnen we alleen naar gissen. Het is een grijs, politiek gebied. Er wordt geroepen dat de overheid niet blij is met NGO’s die overheidstaken op zich nemen: het zou de zwakte van de overheid blootleggen. Het los staande energienetwerk van Greenpeace in Dharnai zou in dat geval wellicht de overheid hebben geprikkeld. Rural Spark ambieert dan ook samenwerking met overheidsinstanties, om zo een gezamenlijke oplossing te bieden.

Wanneer je in de avond door dorpen loopt voel je pas echt hoe pikdonker het is.

Rural Spark heeft in het afgelopen jaar honderd Local Energy Suppliers aan haar netwerk verbonden. Een interessante pilot, maar nu is het tijd om grotere impact te gaan realiseren, te beginnen met 10.000 aansluitingen vanaf april 2015. Dan lanceren we onze nieuwe Rural Spark Energy Kit.

[[{“fid”:”32140″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Solar power in Dharnai, project Greenpeace en Rural Spark “,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Solar power in Dharnai, project Greenpeace en Rural Spark “},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Avond in Dharnai. Foto: Greenpeace

Cricketmatch
Onze aanpak is gebaseerd op het uitrollen van een systeem. Dat is wat ons motiveert: de daadwerkelijke gevolgen in de dorpen, op de grond. En is de beste reclame ook niet om te voelen wat het met zo’n dorp doet? Wanneer je in de avond door dorpen loopt voel je pas echt hoe pikdonker het is. Dan pas voel je de ware impact van het leveren van elektriciteit en de impact die een simpele LED-lamp (5x meer licht dan kerosine) hier heeft. Een van onze ondernemers zorgt voor de verlichting van het halve dorp. Toen er een belangrijke cricketmatch in de buurt was, werd hij gevraagd deze wedstrijd te verlichten. En dat deed hij. Een ware energie-ondernemer was geboren.

Visionairs
Naast de dorpen die wij zien, bestaat er natuurlijk ook een ander India. Het India van de grote conferenties met baanbrekende ideeën. In dit India lijkt alles mogelijk, in dit India struikelen de ondernemers, visionairs en wereldverbeteraars over elkaar heen. Ons wordt dit soort events ook steeds vaker aangeraden, bij het ene event worden nog meer hoogwaardigheidsbekleders beloofd dan bij het andere.

[[{“fid”:”32144″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Rural Spark op werkbezoek in een dorp”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Rural Spark op werkbezoek in een dorp”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Vooralsnog hebben we er altijd voor gekozen de impact vanaf de grond te creëren, niet vanaf een podium. Tegelijkertijd beseffen we dat we ons op semi-publiek domein begeven. We zien dankzij Greenpeace in Bihar wat dat kan betekenen. En, hoewel dat de energiemarkt officieel geopend is voor privaat-initiatieven, kan de overheid zomaar roet in het eten gaan gooien. Ik geloof dat we toch ook maar eens een mooie poster moeten laten maken en het podium moeten betreden.

Modi
Wellicht moeten we niet alleen met foto’s van elektriciteit in huizen in Rural India naar buiten treden, we moeten ook een foto hebben waarop we premier Modi de hand schudden. We gaan dit slimme energienetwerk samen bouwen, bottom-up én top-down. Wij staan zelf alleen veel liever met onze enkels in de modder dan met ons colbert op de foto!

[[{“fid”:”32143″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”knipsel uit lokale krant: Rural Spark bezoekt dorp Jatua Kothiwa”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”knipsel uit lokale krant: Rural Spark bezoekt dorp Jatua Kothiwa”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons