Nieuws delen met gevaar voor eigen leven: voor (burger)journalisten in conflictgebieden is dat vaak de realiteit. Om hen te helpen is de StoryMaker app ontwikkeld, waarmee de gebruiker anoniem verhalen kan delen.

De beelden uit het buitenland die wij dagelijks in het nieuws zien, zijn steeds vaker afkomstig van mobiele telefoons. Zo weten wij wat er in Syrië speelt, doordat Syriërs beelden maken en deze verspreiden. En niet zonder risico: sociale netwerken, internet en mobiele telefoons worden vaak ingezet om ‘andersdenkenden’ en onafhankelijke journalisten op te sporen.

StoryMaker combineert veiligheid met een lesprogramma journalistiek, om de verhalen die met mobiele telefoons gebracht worden te verbeteren. De app leert de gebruiker om niet alleen losse beelden te maken van een gebeurtenis, maar ook om het bijbehorende verhaal te vertellen vanuit meerdere perspectieven.

De app is ontwikkeld door Free Press Unlimited, in samenwerking met the Guardian Project en Small World News en werd op 16 juni door minister Timmermans van Buitenlandse zaken in Tunis gepresenteerd.

StoryMaker is nu beschikbaar in het Engels en het Arabisch en is gratis te downloaden in Google Play.

 

Foto: Moyan_Brenn

 

 

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief