Achtergrond

Missionaris bij Belo Monte: ‘Indianen geven de strijd niet op’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Het is nog geen gelopen zaak”, zegt Nederlander Paul Wolters van missionarisorganisatie Cimi. “Er lopen nog twaalf rechtszaken die de bouw van de Belo Monte dam tegen kunnen houden.” De waterkrachtdam zou schadelijk zijn voor het tropische regenwoud en voor de visstand. Voor de gevolgen voor de inheemse bevolking wordt gevreesd.
 

Altamira discussões foto Antoine Bonsorte 250
Een stamhoofd uit zijn onvrede

Missionarisorganisatie
Wolters (39) is sinds 2008 voorlichter van de Braziliaanse missionarisorganisatie Cimi, die lokale indianen ondersteunt. Cimi was een van de initiatiefnemers van het vreedzame protest in Altamira dat vier dagen duurde. Wolters werkte eerder als journalist in Nederland en kluste bij als Portugese tolk. Ook was hij freelancer voor ngo’s, waar hij onderzoek deed naar alles wat met Latijns-Amerika te maken had. Hij ontwikkelde warme gevoelens voor het continent en met name voor het Amazonegebied. Via Amnesty International kwam hij terecht bij Cimi. De bijna ongelijke strijd van de indianen tegen de overheid gaat hem aan het hart. “Zo’n veertigduizend mensen moeten verhuizen als gevolg van de Belo Monte dam. Het is een schande”, zegt hij aan de telefoon.

Kleurrijke demonstratie
De bouwvergunning voor de Belo Monte dam is verleend, maar de indianen geven de moed niet op. Honderden uitgedoste indianen met beschilderde gezichten en kleurrijke veren waren in Altamira aanwezig. Stamhoofden in traditionele kledij kregen alle ruimte om hun onvrede te uiten over de bouw van de Belo Monte dam. Ze werden daarbij gesteund door nationale en internationale organisaties. De demonstratie werd afgesloten met een protestmars door de straten van Altamira, waar traditionele rituelen opgevoerd werden. “Het gaat niet alleen over het Belo Monte project, maar eigenlijk over alle projecten die het woud aantasten”, zegt Wolters.

 

Raoni Kayapho 250
Kayapho-leider Raoni

President Lula
Een document met alle negatieve gevolgen voor de bevolking zal volgende week aangeboden worden aan de Braziliaanse overheid. “Het volk heeft geen greintje respect meer voor president Lula, als hij het document naast zich neerlegt”, zegt Wolters. “Ik weet dat hij populair is in de rest van Brazilië, maar hier hebben ze het idee dat hij hun tegenwerkt.” Volgens hem vrezen sommige stammen voor hun leven, zoals de Kayapho’s. “Hun leider Raoni heeft inmiddels gedreigd met oorlog als het project doorgaat. Als dat gebeurt wacht Brazilië een serieus probleem. Dan moeten ze het leger inzetten tegen een groep indianen met pijl en boog. Dat zal de rest van de wereld niet leuk vinden.” 

Wolters ziet liever helemaal geen oorlog komen. “Vandaar ook deze vredige bijeenkomst. Dit moeten we zonder geweld oplossen. We willen geen vergelijkbare toestanden als in Peru.  “De missionaris met een missie heeft vertrouwen in een goede afloop. “Dat document wordt heel belangrijk. De inheemse bevolking wil serieus genomen worden.”

Foto boven: Een deel van de Xingu-rivier moet wijken voor de waterkrachtdam
Foto’s: Antonio Bonsorte, Amazon Watch

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons