School als een militaire dictatuur? Het heeft er wel wat van weg, als je het aan leerlingen in Thailand vraagt. Een groot deel van het Thaise onderwijs houdt er strakke dresscodes en strikte regels op na.

“Leerlingen moeten hetzelfde uiterlijk hebben”, vindt conrector Wanpen. Op de school waar hij werkt wordt iedere ochtend het volkslied gezonden door de leerlingen, allemaal in uniform en met kortgeknipt zwart haar, waarna ze de belofte uitspreken om hun leven te offeren voor de natie en ‘geen problemen te veroorzaken’.

Niet alle leerlingen leggen zich hier zomaar bij neer. Zo lijkt de studentenbeweging ‘Thailands Educatieve Revolutie Alliantie’ al tot zichtbare veranderingen in het onderwijssysteem te leiden: de minister van Onderwijs heeft minder huiswerk en minder schooluren voorgesteld. “Leerlingen moeten individuen kunnen zijn, geen prototypes.”

 

Lees meer bij New York Times

Foto: Ihmasia

 

 

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief