Achtergrond

MH17: de wereld kijkt mee (deel 2)

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoe berichten media in andere landen over de vliegramp in Oekraïne? Staan ze stil bij onze dag van nationale rouw? Of is het nieuws voor hen ver weg zoals buitenlands nieuws dat soms ook voor ons is? In deel 1 lazen we over de berichtgeving in Brazilie, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Vandaag in deel 2 vraagt OneWorld correspondenten in Indonesië en Argentinië over de manier waarop de ramp in beeld komt. 

[[{“fid”:”28378″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Tante Mien”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Indonesië: "Adu, de Heer heeft hun ziel"
Door: Wilma van der Maten, standplaats Jakarta

De Indische Nederlandse tante Mien (85) heeft geen tv of radio maar via de tam-tam is ze tot op het laatste detail van de vliegtuigramp met al die belanda's, Nederlanders, aan boord op de hoogte. Tante Mien leeft ook diep mee met haar landgenoten. "Adu, die huishoudhulpen die het Suikerfeest zouden komen vieren."

Zoals Supartini samen met haar drie zussen. Het vliegtuig zat vol. Alleen voor Supartini was plek. Dan vullen tante Miens ogen zich met dikke tranen. Charles Tamtelahitu uit haar stad Surabaya was op weg voor de begrafenis van zijn moeder die een dag voor de crash overleed. "De Heer heeft hun ziel".

Argentinië: Zo weinig mogelijk kritiek op Rusland
Door: Remi Lehmann, standplaats: Buenos Aires

Op 17 juli onderbraken de lokale nieuwszenders direct hun programmering vanwege de vliegramp in de Oekraïne. Wat opviel was dat de berichtgeving verliep volgens politieke scheidslijnen: zo wezen oppositiemedia pro-Russische separatisten als schuldigen aan. De publieke omroep gaf juist de Oekraïners de schuld.

De Argentijnse regering wil nauwer samenwerken met Rusland en toetreden tot de BRICS-landen, om tegenwicht te bieden aan de macht van de Verenigde Staten. Vlak voor de ramp bezocht Poetin Argentinië en daarna was de presidente Fernández speciaal genodigde op de BRICS-top in Brazilië.

Juist nu wil Fernández Poetin niet voor het hoofd stoten met kritische berichtgeving over Rusland. Daarom kunnen de Argentijnen de ontwikkelingen in Oekraïne voortaan volgen via Russia Today. De door het Kremlin gefinancierde nieuwszender is sinds de BRICS-top namelijk gratis te ontvangen in Argentinië.

Zie ook deel 1 met reportages uit Brazilië, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons