Achtergrond

Mensenrechtenorganisaties verbijsterd over keuze Trump

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mensenrechtenorganisaties reageren verbijsterd op de verkiezingsoverwinning van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Tijdens zijn campagne liet hij zich onder meer haatdragend uit over vrouwen, migranten en moslims.

"Nu Donald Trump de verkiezingen heeft gewonnen, moet hij afstappen van de hatelijke retoriek en respect tonen voor alle inwoners van de VS", zegt Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch (HRW) in een reactie. "Hij heeft het Witte Huis bereikt via een campagne die zich kenmerkte door vrouwenhaat, racisme en xenofobie. Maar dat is geen route die leidt tot succesvol regeren."

De Amerikaanse presidentscampagne werd gedomineerd door een aantal controversiële opmerkingen en beleidsvoorstellen door Trump. Zo noemde hij Mexicaanse migranten "verkrachters" en stelde hij voor geen enkele moslim meer toe te laten tot de VS.
Trump toonde zich ook voorstander van het openhouden van het detentiecentrum Guantanamo Bay en het herintroduceren van de marteltechniek waterboarding en "nog veel ergere zaken." In een tijdens de campagne opgedoken video uit 2005 schept hij op over het aanranden van vrouwen. Hiervoor bood hij later zijn verontschuldigingen aan.

Giftige retoriek

Ook Margaret Huang, directeur van Amnesty International in de VS, zegt de hopen dat Trump zijn "giftige retoriek" achter zich laat tijdens zijn presidentschap. "Deze retoriek kan en mag geen overheidsbeleid worden. De president moet zich openlijk inzetten voor het handhaven van de mensenrechten van iedereen, zonder discriminatie."

Als Amerikaanse leiders de mensenrechten niet respecteren, leidt dat "zoals we gezien hebben tot desastreuze gevolgen zoals interneringskampen en marteling", zegt Huang.
Chad Griffin, voorzitter van Human Rights Campaign, een belangenorganisatie voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBTI), noemt de verkiezing van Trump een cruciaal moment voor het land en de LHBTI-beweging.

"We zijn er verbijsterd over dat de verkiezingen zijn gewonnen door een man die tegen onze meest fundamentele mensenrechten is", zegt Griffin. "Trump en zijn running mate Mike Pence hebben opzettelijk angst en verdeeldheid gezaaid, voor cynische politieke doelen. We hopen, in het belang van ons land en onze diverse gemeenschap – waartoe vrouwen, gekleurde mensen, gehandicapten, immigranten en mensen met verschillende geloven behoren – dat ze nu een andere weg zullen kiezen."

Trump liet zich in het verleden tegenstrijdig uit over de rechten van seksuele minderheden. Zo toonde hij zich eerst tegen het homohuwelijk, maar wilde hij zich daar later niet meer direct over uitlaten. Hij verscheen tijdens zijn campagne in Colorado op het podium met een regenboogvlag, het symbool van de LHBTI-beweging, in een poging de gemeenschap voor zich te winnen.

Buitenlandse conflicten

De nieuwe president zal zich niet alleen moeten buigen over binnenlandse mensenrechtenkwesties. Hij zal ook bepalend worden voor hoe de VS zich opstellen in ingewikkelde buitenlandse conflicten, zoals in Syrië, Irak, Afghanistan en Jemen. "Het is moeilijk andere landen onder druk te zetten mensenrechten te respecteren als je ze zelf negeert", constateert Roth van Human Rights Watch.

Trump moet zich volgens hem internationaal speciaal richten op de groeiende druk op de vrije meningsuiting, inclusief in Rusland, China, Egypte, Ethiopië en Bangladesh. Zijn regering zal ook "nieuwe wegen moeten vinden om om te gaan met totalitaire regimes zoals in Noord-Korea, en druk moeten uitoefenen op landen waar sprake is van groeiende repressie, zoals in Turkije."

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons