Achtergrond

Meer migranten, minder armoede

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Is het verstandig om je tijdens de economische crisis in een ander land te settelen? Of is de crisis juíst een reden om je geluk elders te zoeken? De meeste mensen denken waarschijnlijk het laatste: het aantal migranten is dit jaar wereldwijd weer flink gestegen.

Er leven nu 232 miljoen mensen in een ander land dan waar ze geboren zijn, volgens de Verenigde Naties. De internationale migratie zit dus in de lift, al ligt het tempo wel wat lager dan in 2008, toen de crisis begon.

VN-vice-secretaris-generaal Wy Hongbo legt uit waarom de stijging van het aantal migranten positief is: “Migratie verbreedt de kansen voor individuen, het is een cruciaal instrument om armoede terug te dringen.” Wy Hongbo doelt wellicht op verhuisde arbeiders die geld toesturen naar hun thuisland. Deze thuislanden zijn meestal ontwikkelingslanden, waar de familieleden het extra geld goed kunnen gebruiken: de kinderen kunnen naar school en zijzelf krijgen toegang tot de gezondheidszorg.

Populaire landen
De VN maakte een lijst met de tien meest geliefde bestemmingen van migranten. Nederland komt niet in dat rijtje voor, maar de Verenigde Staten wel: daar wonen zo’n 45,8 miljoen migranten. Rusland staat op de tweede plek met 11 miljoen migranten, gevolgd door Duitsland met 9,8 miljoen. De overige landen (van de vierde naar de tiende plek) zijn: Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (in Azië), Engeland, Frankrijk, Canada, Australië en Spanje.

Lees meer op: United Nations
Foto: IPS
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons