Achtergrond

Medellín hotspot voor ondernemers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vlakbij Parque Lleras, één van de populairste uitgaanswijken van Medellín, bevindt zich in een rustige zijstraat het HOMe-office, een kantoorruimte met flexplekken voor zes Nederlandse en drie Colombiaanse ondernemers. “Ongeveer een jaar geleden kreeg ik het idee om met HOMe te beginnen”, vertelt Peter Gal (41), luchtvaartconsultant in Colombia. “Het is gewoon leuker om samen te werken dan in je eentje vanuit thuis. Bovendien krijg je samen gemakkelijk kruisbestuivingen. Ik kende al een handvol Nederlandse ondernemers hier in Medellín, die waren meteen enthousiast over het idee. Later wil ik met HOMe ook hulp bieden aan andere Nederlandse bedrijven die van plan zijn de stap naar Colombia te maken.”

[[{“fid”:”32583″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Peter Gal, ondernemer in Medellin”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Peter Gal, ondernemer in Medellín”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Peter Gal: ‘Het is gewoon leuker om samen te werken dan in je eentje vanuit thuis.’

Skihellingen
Naast zijn werk als consultant op het gebied van veiligheidssystemen op vliegvelden is Gal bezig met een opmerkelijk initiatief. In het tropische Colombia werkt hij aan de verhuur van skihellingen. Hoezo dat? Gal: “Colombianen houden ervan om vermaakt te worden, en skipistes bestaan hier nergens. De Colombiaanse middenklasse groeit snel en heeft flink geld te besteden. Inmiddels hebben we deals afgesloten met enkele winkelcentra om daar indoor-pistes van plastic matten op te bouwen, waar je weliswaar niet op kunt skiën, maar met een soort band vanaf kunt glijden. Rond kerst gaan de eerste glijbanen open.”

Groeiende middenklasseColombia heeft al sinds jaren één van de snelst groeiende economieën van Zuid-Amerika, in de periode 2003 – 2013 groeide de economie met gemiddeld 6,3% per jaar. De buitenlandse investeringen nemen jaarlijks toe, tot een record van 16,8 miljard Dollar in 2013. De middenklasse groeit snel, steeds meer Colombianen hebben veel geld te besteden. Het land heeft een stabiele regering, die ondernemers bescherming biedt. De inflatie is al jarenlang één van de laagste in Zuid-Amerika. Op business-rankings komt Colombia steevast als één van de beste landen in de regio uit de bus.

Vrolijk
Gal verhuisde in 2010 naar Colombia. “Mijn vrouw is Colombiaanse en mijn ouders wonen in Spanje, dus de binding met Nederland werd wat minder sterk. We  waren van mening dat de leefkwaliteit hier hoger is voor ons en onze vier kinderen dan in Nederland. In Colombia heb je bijvoorbeeld een heerlijk klimaat en oppas voor de kinderen is hier gemakkelijker te regelen dan in Nederland. Verder zijn de Colombianen in het algemeen een vrolijk volk. Bovendien had ik de indruk dat je hier gemakkelijker kunt ondernemen dan in Nederland. Ik heb bijvoorbeeld het gevoel dat mensen hier meer open staan voor nieuwe ideeën.”
Wat het ondernemen in Colombia betreft, is Gal over het algemeen erg tevreden. “Je komt hier gemakkelijk met allerlei mensen in contact, ook op hogere posities. Colombianen zijn wat dat betreft vrij informeel. Alleen: daarna wordt het moeilijker. Het omzetten van al die contacten in een daadwerkelijke deal is een ander verhaal.”

[[{“fid”:”32585″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Ronald de Hommel, ondernemer in Medellín”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Ronald de Hommel, ondernemer in Medellín”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Ronald de Hommel: ‘Steeds meer mensen in Europa willen eerlijk geproduceerde koffie.’

Service-georiënteerd
Ook Ronald de Hommel (44) woont al meerdere jaren in Medellín. De fotograaf en webdesigner begon twee jaar geleden aan zijn nieuwste project: de export van Colombiaanse specialty coffees. De Hommel: “Steeds meer mensen in Europa willen geen standaard-koffie meer, maar een eerlijk geproduceerde koffie met een goed verhaal. Inmiddels exporteer ik met mijn bedrijf The Coffee Quest koffie naar Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Belgie.” Volgens De Hommel word je als buitenlandse ondernemer geen strobreed in de weg gelegd. “Er zijn genoeg Colombiaanse instanties die je als buitenlandse ondernemer bij het opzetten van je bedrijf op weg willen helpen. In het algemeen zijn Colombianen erg service-georiënteerd, dat scheelt veel. Alleen krijg je wel met behoorlijk veel papierwerk te maken.”

[[{“fid”:”32586″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Derk Norde, ondernemer in Medellin”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Derk Norde”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Derk Norde: ‘Geen klassieke vorm van vrijwilligerswerk’

High potentials
Terwijl we zitten te praten, komt Derk Norde (40) binnen, eveneens een hartstochtelijk ondernemer in Colombia. Norde: “Ik heb eerst een tijdlang in Buenos Aires gewoond. Voor mijn werk reisde ik veel rond in Latijns-Amerijka, en de levenslust van de Colombianen beviel me erg goed. Daarom ben ik in 2012 naar Medellín verhuisd. Samen met een paar Amerikaanse partners heb ik MovingWorlds opgericht, een lean start-up. We werken vooral online.
MovingWorlds biedt professionals de service aan om elders ter wereld een tijdlang een bijdrage te leveren aan een project bij een andere organisatie. Het gaat niet om de klassieke vorm van vrijwilligerswerk, waarbij je ergens een school opbouwt of een waterput in Afrika slaat. Nee, we plaatsen high potentials, bijvoorbeeld mensen die bij Microsoft werken, voor enkele maanden binnen een organisatie in een opkomende economie die echt de specifieke kennis van deze persoon kan gebruiken. Tot nu te hebben we al een stuk of 50 mensen geplaatst. We richten ons op social entrepeneurs, wat dat betreft valt datgene wat we doen in de categorie maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Holland House in BogotáNiet alleen in Medellín hebben zich Nederlandse ondernemers verenigd. In de Colombiaanse hoofdstad Bogotá is sinds het begin van dit jaar het door koning Willem-Alexander geopende Holland House actief. Het Holland House ziet zichzelf als een ‘match making facility’ met flexplekken voor Nederlandse en Colombiaanse ondernemers. De Nederlandse regering wil steeds meer weg van de klassieke vorm van ontwikkelingshulp. In plaats daarvan komen faciliteiten als het Holland House, een samenwerkingsverband tussen het Nederlandse en Colombiaandse bedrijfsleven én de overheden van beide landen. Inmiddels telt het HH al bijna honderd leden, variërend van ingenieursbureaus, levensmiddelenproducenten en consultancybureaus tot oliemaatschappijen.

Meer zien over hotspot Medellín? 3 Op Reis, het reisprogramma van BNN, bezocht het onlangs.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons