Achtergrond

Máxima ziet effecten Chinees microkrediet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wang Yan stond al nerveus te wachten op de komst van Máxima. De Chinese noedelverkoopster runt in het landelijke dorp Dongxingtun – net buiten hoofdstad Beijing – een restaurant, en was vereerd met het bezoek van de koningin.

 

[[{“fid”:”32246″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”maxima op bezoek in china, financial inclusion”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Máxima op bezoek in China, bij noedelverkoopster Wang Yan”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-1-0″}}]]

Máxima bij het noedelrestaurant van Wang Yan, een kleine ondernemer uit Dongxingtun.

“Ik ben enorm blij dat ze hier te gast is geweest, en van mijn zelfgemaakte noedels heeft gegeten. Een grote eer en een dag die ik nooit zal vergeten!”, glunderde ze na afloop. “Mijn omzet is met 200 procent gestegen en ik heb nu zeven mensen in dienst”, vertelde de eigenaresse, die als alleenstaande vrouw op het platteland voorheen een lening al helemaal kon vergeten.
Het veldbezoek aan Wang was geregeld door vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, dat een kantoor heeft in Beijing, in samenwerking met de Nederlandse ambassade. Máxima – die namens de VN pleitbezorger is om banken voor iedereen toegankelijk te maken – bracht ook een bezoek aan een schapenfokker, tomatenkweker en een eigenaar van een groentewinkel.

Met de eerste lening kocht ze zes schapen. Daarmee had ze na enkele maanden al 260 euro verdiend

De vrouwelijke schapenfokker, de 42-jarige Zhang Guijian, kreeg twee leningen van CFPA Microfinance. De eerste in september 2013, een bedrag van omgerekend zo’n 525 euro – met een looptijd van 9 maanden en een rente van 18 procent. De tweede lening, in augustus 2014 van ruim 1300 euro, had dezelfde looptijd en rente.
De familie Zhang, woonachtig in het plattelandsdorpje Laishui, verdiende eerst de kost, al was het weinig, met het vervoer van goederen. Nadat Zhang Guijian de eerste lening kreeg, kocht ze zes schapen, waarmee ze na enkele maanden al 260 euro had verdiend. Nadat de eerste lening was afgelost, en ze de tweede kreeg, kon ze verder uitbreiden. Inmiddels heeft ze 20 schapen.

Uit de armoede
De leningen, bedoeld voor alle sectoren, zijn niet de enige financiële diensten die worden aangeboden aan het armere deel van de bevolking. Er kunnen ook regelingen worden afgesloten voor het opbouwen van pensioen, of om onvoorziene risico’s te dekken.

[[{“fid”:”32247″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Maxima bij Bank of Beijing”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Máxima bij Bank of Beijing”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

De koningin benadrukte tijdens haar bezoek dat er in China veel goed werk op het gebied van armoedebestrijding is verricht. “De snelheid en de omvang waarmee het is teruggebracht in de afgelopen decennia is ongeëvenaard”, zei ze eerder op de dag tijdens een bezoek aan de prestigieuze nationale school van ontwikkeling, dat deel uitmaakt van de Universiteit van Peking.
China is erin geslaagd in ruim twee decennia zeker 475 miljoen inwoners uit de armoede te halen, blijkt uit cijfers van de VN. Daarmee loopt het Aziatische land voorop, en zelfs voor op schema, bij de zogeheten ‘opkomende landen’. Bij de Millenniumdoelstellingen die zijn opgesteld in 2000 is onder andere bepaald dat het percentage mensen dat in extreme armoede leeft, in 2015 ten minste voor de helft moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.

Toegang tot geldWereldwijd zijn nog steeds 2,5 miljard mensen verstoken van de meest eenvoudige dagelijkse financiële diensten zoals de mogelijkheid geld op te nemen en zelfs een bankrekening te openen. Naast de arme bevolkingsgroepen in de binnenlanden en migrantenarbeiders worden ook kleine ondernemers daardoor getroffen.

Dat blijkt onder andere uit de studie ‘A Billion to Gain?’ van het ING Economisch Bureau in samenwerking met het NpM, dat ‘inclusieve financiering’ bevordert, als bijdrage aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Het platform, opgericht in 2003, brengt de ontwikkelingsorganisaties, sociale investeerders, particuliere stichtingen en commerciële banken uit Nederland bij elkaar.

E-commerce is een mooi voorbeeld van hoe arme Chinezen voor een omslag kunnen zorgen. In plaats van met hun producten op, bij wijze van spreken, de lokale markt te staan, kunnen ze hun waar nu wereldwijd aanbieden via websites als Taobao (de Chinese evenknie van Marktplaats) en betalingen regelen via bijvoorbeeld Alipay (een Chinese variant van Paypal).
Daarvoor is toegang tot financiële basisvoorzieningen onontbeerlijk. Op het platteland is het aantal banken de afgelopen tien jaar toegenomen tot 108.000, zo meldt de CGAP, de Consultative Group to Assist the Poor, een mondiaal partnership van 34 toonaangevende organisaties op het gebied van microkredieten en andere financiële diensten aan de armen.

Rurale gebieden
Zo heeft de Postal Savings Bank of China inmiddels 39.000 vestigingen in de rurale gebieden met 400 miljoen cliënten, en sinds twee jaar heeft 96 procent van de bevolking in plattelandsdorpen toegang tot een bank, zo meldt het CGAP. Veel van die banken hebben kleine en middelgrote ondernemingen als klant en de leningen aan deze doelgroep zijn tussen 2006 en 2011 met 30 procent toegenomen.

Al heeft 64% van de bevolking inmiddels toegang tot een bepaalde financiële dienst, er zijn nog altijd 400 miljoen mensen die dat niet hebben

Ook zijn er 800.000 financiële vertegenwoordigers werkzaam in de afgelegen regio’s, vaak in kleine bedrijfjes die eenvoudige diensten aanbieden – onder andere aan ondernemers die niet eenvoudig naar een vergelegen reguliere bank kunnen gaan. Voor koningin Máxima een mooi voorbeeld van de vooruitgang, al benadrukte ze dat er nog een lange weg is te gaan voor de communistische volksrepubliek. “Ook al heeft 64 procent van de bevolking inmiddels toegang tot een bepaalde financiële dienst, er zijn nog altijd 400 miljoen mensen die dat niet hebben. En honderden miljoenen kleine ondernemingen ervaren daardoor nog steeds grote moeilijkheden.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons