Achtergrond

Máxima prijst Better Than Cash

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ontwikkelingsorganisaties, stichtingen en bedrijfsleven hebben maandag in New York de ‘Better Than Cash Alliance’ gelanceerd – bedoeld als ijzersterke lobby voor elektronisch betalen in de strijd tegen armoede in de wereld. Prinses Máxima, als VN-voorvechtster van inclusive finance betrokken bij het initiatief, is opgetogen. “Het is een belangrijke stap van de informele naar de formele economie.”

De gedachte is simpel: wie geld op een rekening kan ontvangen of sparen, kan iets opbouwen. Economieën die drijven op cash, zijn de zwakste ter wereld, onderstreept de alliantie ook nog maar eens in een rapport dat ze heeft laten opstellen door de Bankable Frontier Associates.

De cijfers liegen er niet om: 2,6 miljard mensen moeten dagelijks rondkomen met minder dan 2 dollar (1,60 euro), 90 procent van die mensen is verstoken van financiële diensten als bankrekeningen en verzekeringen. Daar is een hoop werk aan de winkel, beaamt ook Máxima, die op de kop af drie jaar in opdracht van VN-baas Ban Ki-moon rond de wereld reist om handen op elkaar te krijgen voor inclusive finance.

Die 2,6 miljard mensen krijgen hun loon, pensioen, uitkeringen en financiële bijdragen van hun regeringen, de particuliere sector en ontwikkelingsorganisaties contant uitbetaald. Het gaat om vele miljarden. Volgens de alliantie valt er veel voor te zeggen om de contante geldstroom in te perken en over te stappen op elektronische betalingen. Die leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Bijkomend voordeel is dat de geldstromen veel transparanter worden, corruptie wordt moeilijker.

De gedachte is niet helemaal nieuw,  maar in de praktijk blijkt het moeilijk om banken en bedrijfsleven enerzijds en overheden anderzijds rond de tafel te krijgen. Better than cash wil door de koppen bij elkaar te steken de kip-ei-discussie doorbreken. Deelnemers zijn onder meer Citi Bank, creditcardbedrijf Visa, de Bill & Melinda Gates Foundation en de regeringen van Peru, Colombia, de Filippijnen en Kenia.

“Zonder politiek leiderschap lukt het niet,” aldus prinses Máxima tijdens een paneldiscussie bij de lancering van de alliantie. Volgens de prinses is de transitie van cash naar elektronisch alleen niet voldoende. Ook sparen moet gestimuleerd worden. Volgens de prinses kan Better than Cash een grote rol spelen in de verschuiving van een informele naar een formele economie – een economie met veel meer kansen op succes.

Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons