Achtergrond

Mascotte tegen regering

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het gebruik van Youtube is in Pakistan verboden. Een groep burgers is het zat en grijpt naar humor als wapen.

In een filmpje, geplaatst op een andere website dan Youtube, knuffelen Pakistanen een Youtube- mascotte in de straten van hoofdstad Karachi . De initiator is de groep Pakistan for All (PFA) die zegt te strijden tegen religieus fascisme.

B-film
De Pakistaanse regering heeft de Youtube in september 2012 verboden omdat de website de trailer van de film ‘Innocense of Muslims’ niet wilde verwijderen. De B-film zette, volgens verschillende islamitische groeperingen, de profeet Mohammed in een verkeerd daglicht. Een reeks van protesten in  moslimlanden volgde ende Pakistaanse regering besloot tot een verbod op Youtube.

Mascotte
Waar staat de  grote Youtube mascotte voor?  “Voor de onvrede over het Youtube-verbod dat leeft onder de bevolking”, legt  mede-initiator van Pakistan for All, Ziad Zafar uit.

Kattenfilmpjes
De regering zegt dat het verbod nog steeds nodig is omdat zij bang is voor prostesten en nog meer aanstootgevend materiaal op Youtube. Ziad Zafar is gefrustreerd dat hij en andere Pakistanis door het verbod op Youtube zijn afgesloten van de wereld. Youtube is volgens hem niet alleen maar een website met grappige kattenfilmpjes en parodieën. “Youtube zorgt ervoor dat Pakistanis kunnen participeren in een vorm van democratisch kennis en informatie delen.”

Cruciaal
Zafar ziet Youtube als iets ‘cruciaals’ voor Pakistan. Pakistan is volgens hem een land waar scholing niet voor iedereen is weggelegd en heeft een van de grootste populaties  jongeren  in de wereld. “Het is daarom crimineel van de overheid zo’n belangrijke kennisbron weg te nemen.”, Aldus Zafar.

Lees meer op: Globalvoicesonline
Foto: Ziad Zafar

Bekijk de video:
[[{“fid”:”22822″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Hugs for YouTube! #KholoBC”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons