Achtergrond

Mangroven verdwijnen sneller dan bossen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mangroven zijn bomen of struiken die zowel op het vasteland als op zee voorkomen. De zeventig verschillende soorten komen alleen in tropische gebieden voor en nemen zo’n 150.000 vierkante kilometer in beslag. Veruit de grootste concentratie bevindt zich in Indonesië, maar ook in Brazilië en Australië komen ze veel voor. Net als andere bomen zuigen mangroven koolstofdioxide op.

AppleMark
Foto (cc) Jim Winstead

Garnalenkwekerijen en toeristen zijn de grootste bedreigers. Ook worden er veel mangroves gekapt om ruimte te maken voor particuliere landbouw. De UNEP rekent keihard af met deze sectoren. Studies hebben uitgewezen dat mangroven tussen de 2000 en 9000 dollar per hectare genereren. Dat is veel meer dan de deze sectoren bij elkaar opleveren.

Kraamkamer van vis
Mangroven zijn essentieel voor de economie van de lokale bevolking. Die haalt haar inkomsten voornamelijk uit de visserij. Veel vissoorten, zoals oesters en mosselen zijn afhankelijk van mangroven. Indirect heeft zeker dertig procent van de visopbrengst te maken met mangroven. Op het vasteland zijn mangroven aantrekkelijk vanwege het hout. Het is bijzonder sterk en termietvrij. Er wordt veel houtskool van gemaakt.

Behalve het economische aspect zijn mangroves ook nog op een andere manier nuttig. Na de tsunami van 2004 beweerden verschillende wetenschappers dat sommige getroffen gebieden schadevrij zouden zijn gebleven als ze mangrovebossen langs de kust hadden gehad. Zo bleken verschillende dorpjes in India resistent tegen een cycloon dankzij de mangrove. Ook de schade door cycloon Nargis in Birma van 2008 had aanzienlijk minder kunnen zijn als de mangrove er niet gekapt was. 

Vloedgolven
‘World Atlas of Mangroves’-auteur Mark Spalding erkent dat mangroves als buffer gebruikt kunnen worden tegen overstromingen, maar bij vloedgolven van meer dan 15 meter hoog is een gebied hoe dan ook volstrekt kansloos.

Toch hebben kustgebieden volgens de UNEP vooral profijt van mangroven, de organisatie pleit ervoor om dat vooral zo te houden. De UNEP is niet helemaal somber over de mangroven. Doordat er steeds meer gebieden beschermd worden neemt de afbraak jaarlijks met 0,7 procent af. Op dit moment zijn er 1200 beschermde gebieden, dat is een kwart van het totale aanbod.

Foto boven: Mangrove in Queensland, Australië (cc) Rob Levy

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons