Achtergrond

Mandela is meer dan een cultheld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

OneWorld levert elke maand een bijdrage aan het nieuwe Afrikablog van de Volkskrant. Dit is de eerste aflevering.

Via twitter regent het uit de hele wereld steunbetuigingen aan Nelson Mandela. Anno 2013 is hij een cultheld geworden, maar zijn we bijna vergeten waar hij voor streed.

In 1988 scoorde Ruud Gullit niet alleen tijdens het EK-voetbal in de finale tegen de Sovjet-Unie. Hij scoorde ook een topdrie-hit met de single South Africa als gastzanger bij reggaeband Revelation Time. ‘South African, downpressor man. ‘You better go where you’re coming from’, zong hij met een grote koptelefoon op.

De achtergrondzangeressen droegen brede schoudervullingen – het waren immers de jaren tachtig. De videoclip wisselt studioshots af met beelden van pantserwagens en agenten die met gummiknuppels op een menigte inslaan.

Die beelden kende ik van het Schooltv-weekjournaal. De zwarte kinderen mochten niet naar dezelfde school als de witte kinderen, leerde ik als elfjarig Brabants schoolmeisje. Dat vond ik, ijverige leerling van basisschool ‘t Ogelijn in Boxmeer, heel erg gemeen. Nog gemener was het dat Nelson Mandela, de leider van de zwarte mensen, opgesloten zat in een gevangeniscel met alleen een matras op de grond.

In mijn klas was je in die tijd óf voor Ruud Gullit óf voor Frank Rijkaard. Ik was voor Ruud, omdat hij de EK-titel opdroeg aan Mandela. Ik smeekte mijn ouders om niet meer te tanken bij Shell, want daarmee steunde je de apartheid. Wat ze sowieso al niet deden, omdat er geen Shellpomp in de buurt was.

En nu, eind juni 2013, volg ik op Twitter het trending topic #Mandela. Zijn wereldwijde vrienden laten van zich horen. Rihanna en Raphael Nadal twitteren alvast een afscheidsgebed. Hillary Clinton stuurt ‘love and prayers’. Allemaal laten ze zien hoe begaan ze zijn met hem, maar zullen ze straks ook blijven strijden voor waar hij voor stond? Gek genoeg is er geen steunbetuiging van Ruud Gullit (@GullitR, 277.387 volgers). Zijn meest recente tweet is een foto van hem en zijn nieuwe vriendin op het strand. Echte vriendschap heeft geen digitale bevestiging nodig.

Lees het volledige artikel op www.volkskrant.nl

Volkskrant-redacteur Wim Bossema heeft een Afrikablog geopend op www.volkskrant.nl/afrikablog. Met muziektips van muziekredacteur Robert van Gijssel en bijdragen van buitenlandredacteur Ben van Raaij, correspondent Kees Broere (standplaats Kenia) en een maandelijkse bijdrage van OneWorld. Het Afrikablog biedt verslaggeversnotities, opinie, commentaar, impressies, debatverslagen. Veel tips voor goede Afrika-sites, interessante debatten op internet, kunst, fotografie en besprekingen van tijdschriften en boeken.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons