Achtergrond

In Malawi is een psychose maar lastig

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Eerst maar even kort de problemen op een rijtje: de gezondheidszorg in Malawi is beroerd. Het land heeft te weinig geld en de medische kennis is ontoereikend. De economische ontwikkeling van Malawi – dat grenst aan Tanzania, Zambia en Mozambique – is vrij dramatisch en daar bovenop komt nog eens een hele grote aidsepidemie. Wie ziek is vertrouwt eerder op de traditioneel genezer dan op een echte dokter. Mensen met geestelijke problemen kunnen vaak helemaal nergens terecht: als de dagelijkse strijd de zorg voor eten op tafel is, dan is iemand met een psychose maar lastig.

De HospitaalbroedersDe kleine Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hospitaalbroeders komt op voor de allerarmsten in Afrika en zet zich vooral in voor de geestelijke gezondheidszorg. De organisatie is onderdeel van de Ierse organisatie Saint John of God.

Afstudeerproject
Aandacht voor deze problematiek komt er nu met 'Vimbuza', een korte documentaire en tevens afstudeerproject van Leon Adema en Rick Smits van de Hanzehogeschool Groningen in opdracht van de Hospitaalbroeders.

[[{“fid”:”29938″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Vimbuza”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]Documentaire 'Vimbuza'

Over mental health in Malawi

'Vimbuza' is een term die ze in Malawi gebruiken voor psychiatrische patiënten en hun verzorging. In de documentaire komen twee ‘genezers’ aan het woord die zelf ook psychische problemen hebben gehad, maar nu genezen zijn. Door die genezing hebben ze volgens eigen zeggen krachten gekregen om kwade geesten uit te drijven. ‘Pure marketing’ noemt een dokter van het St. John of God Centre in de stad Mzuzu deze praktijken. “Traditionele genezers zien het genezen van mensen als handel. Zo beweren ze ook dat ze aids kunnen genezen, zonder ooit met bewijs te komen”, zegt dokter Masulani.

Menswaardig
Het gevolg van deze praktijken is wel dat iemand met een psychose niet de zorg krijgt die hij nodig heeft. Erik Chimaliro is een psychiatrisch patiënt. Hij kwam gelukkig bij het St. John of God Centre terecht en werd goed geholpen. “Na enige tijd voelde ik me beter en stopte ik met medicijnen. Toen werd ik weer ziek en werd ik in mijn dorp opnieuw vastgebonden”,  vertelt hij in de documentaire. Na een nieuwe behandeling is hij nu een voorbeeld voor zijn omgeving. Als bekenden van hem psychische problemen hebben, stuurt hij ze door naar de kliniek. Stap voor stap komt er zo een menswaardiger ondersteuning voor deze vergeten groep patiënten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons