Voordat een product in de Nederlandse schappen ligt heeft het vaak een lange reis achter de rug. Er zijn verschillende stappen nodig om een grondstof in een eindproduct te veranderen, en vaak vinden de verschillende onderdelen van de productieketen plaats op verschillende plekken ter wereld.

Illegale houtkap?
Doordat er zoveel stapjes zijn kan het lastig zijn om te weten waar ieder element van het eindproduct nou eigenlijk vandaan komt. Hoe kan je bijvoorbeeld zeker weten dat jouw kladblok niet van illegaal gekapte bomen gemaakt is? En zijn de mineralen die in je smartphone zitten wel ‘conflictvrij’?

Productieketens
Dat soort informatie staat meestal niet op het stickertje. Tim Wilson, directeur van Historic Futures, probeert bedrijven te helpen door informatie te verzamelen over productieketens. Hij vindt dat het voor zowel consumenten als bedrijven makkelijker moet zijn om precies te weten waar hun product vandaan komt.

Keurmerk is niet voldoende
Keurmerk organisaties zoals Fair Trade, waar Max Havelaar onder valt, proberen te controleren of producten op een duurzame en eerlijke  manier gemaakt worden. Het is volgens Wilson echter bijna onmogelijk om als onafhankelijke organisatie een volledige productieketen te controleren. Volgens hem moet informatie over een product meereizen met het product zelf.

Een heel lang labeltje
Daarom heeft hij String opgericht: een online platform waar de verschillende schakels in het productieproces informatie over het product kunnen delen. Zo kan de katoenboer informatie toevoegen die vervolgens verbonden wordt aan de informatie van de fabrikant, waardoor uiteindelijk een uitgebreide productgeschiedenis ontstaat. Die kan vervolgens gedeeld worden met de consument.

Bron: The Guardian
Foto: (cc)

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief