Achtergrond

Lopen nu ook strafbaar in Oeganda

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Opgepakt worden omdat je naar je werk loopt. Realiteit in Oeganda. Het gebeurde de oppositieleden die meedoen met de protestactie tegen de verhoogde olie- en voedselprijzen ‘Walk To Work’ deze week.

Oeganda’s oppositiepartijen, verenigd in de Interparty Coalition, zitten in een lastig parket. Als ze een demonstratie organiseren tegen corrupte ambtenaren, slechte wegen of frauduleuze verkiezingen, wordt deze vaak al voor aanvang door de politie verhinderd. Vaak onder het mom van ‘inciting violence’ of iets soortgelijks. Wat doe je dan, als oppositie zijnde?

Protest
Je organiseert een protestactie omdat de inflatie torenhoog is en de olie- en voedselprijzen in drie maanden al bijna verdubbeld zijn. Bijna elke Oegandees voelt de crisis in de portemonnee , en is op de hoogte van de financiële wanpraktijken van de overheid. Om een idee te geven, de verkiezingscampagne kostte Museveni 350 miljoen dollar. Obama’s overwinning kostte hem 700 miljoen dollar, terwijl het BNP van Oeganda slechts 0.1 procent is ten opzichte van de VS.

De oppositiepartij noemt de protestactie ‘Walk to Work’. Het moet alle Oegandezen aansporen om de tweede week van april lopend naar het werk te gaan, om aan te geven dat men vervoer niet meer kan betalen. Simpel, duidelijk en helder. En hoe kan de politie mensen aanhouden die naar hun werk lopen?

Gepantserde politie
Gisteren was ik bij ‘mijn’ bakker in Ntinda, een rustige groene suburb van Kampala. Rustig, tot ik de in grijs-wit-zwarte camouflagepakken gestoken eenheden met traangas op de rug, helmen op het hoofd en machinegeweren in de hand midden over straat zie marcheren. Er wordt een steen gegooid, mensen schreeuwen, een motor ligt op z’n kant. “Wat gebeurt er?” vraag ik aan een omstander die de schrik in zijn ogen heeft staan. “Ze arresteren Mao de oppositieleider!”, zegt hij.  

Mao liep net als oppositieleider Kissa Besigye naar zijn werk, net als veel andere Oegandezen, om te protesteren tegen de hoge olie- en voedselprijzen. Zonder anderen in gevaar te brengen oefenen zij het recht op demonstreren uit. De oppositieleiders zijn naar de gevangenis afgevoerd en politie heeft traangas op betogers en naar schoolgaande kinderen afgevuurd.

Geweld
Sinds de verkiezingen van februari worden publieke betogingen door de politie fors de kop ingedrukt, onder het mom van ‘de nationale veiligheid garanderen’ of het ‘uitlokken van geweld’. Door op zo’n botte manier elk tegengeluid de kop in te drukken en poltieke verschillen middels politiegeweld op te lossen, laat de Oegandese regering zien dat de democratische beginselen zijn vervangen door repressie en geweld.

Dit blog is mede mogelijk gemaakt met subsidie van het Pro-Actief project ‘Journalistiek’ van het NCDO.Deze heeft tot doelstelling extra journalistieke producten over internationale samenwerking mogelijk te maken.Voor meer informatie ga naar www.ncdo.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons