Achtergrond

Leren boeren met proefboerderijen: een oplossing voor Afrika?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Boerderijen speciaal om nieuwe landbouwtechnieken te testen. Ze bestaan al wereldwijd. Boeren kunnen hier nieuwe dingen leren over de landbouw, zonder hun eigen land ervoor op te hoeven offeren. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft recent deze proefboerderijen in de hele wereld gefinancierd, ook om het belang van een gezonde bodem te tonen. Maar deze boerderijen kunnen nog meer betekenen, schrijft Esther Ndumi Ngumbi. Ze kunnen een revolutie veroorzaken in de ontwikkeling van de Afrikaanse landbouw. 

Proefboerderijen kunnen klein zijn, maar ook heel groot, afhankelijk van wat er wordt getest of getoond. Bij nieuwe landbouwtechnieken kun je denken aan nieuwe of verbeterde gewassen, maar ook veeteelt, mestbehandelingen en nieuwe technologieën, zoals druppelbevloeiing. Vaak beheren universiteiten, overheidsinstellingen, non-gouvernementele organisaties, particuliere industrieën en landbouwgerichte startups zulke ‘proefbedrijven’.

Proefboerderijen kunnen meer betekenen voor Afrika

Landbouwer Seaman Knapp (1833–1911) wordt de vader van de proefboerderij genoemd. Hij geloofde dat je het beste leert door iets te zien. De proefboerderijen hebben de mogelijkheid om nog meer te betekenen, vindt landbouwonderzoeker Ndumi Ngumbi. Ze stelt dat er nog steeds te weinig zijn in Afrika. “Ze kunnen bijdragen aan een revolutie in de Afrikaanse landbouw”, schrijft ze voor The Conversation. Ze zouden kunnen helpen bij het oplossen van een aantal aanhoudende uitdagingen van Afrika, waaronder aangetaste bodems en de beperkte acceptatie van bepaalde landbouwtechnieken.

In Kenia is er bijvoorbeeld een generatie ambitieuze boeren met proefboerderijen het huidige landbouwconcept aan het veranderen naar duurzamere landbouw. Hierdoor genereren hun bedrijven een beter inkomen, grotere voedselzekerheid en stabieler levensonderhoud voor families en gemeenschappen in Kenia en Afrika. Development In Gardening, een initiatief in Kenia, richt zich specifiek op het verbeteren van de levens van kwetsbare groepen, zoals mensen met HIV of aids, zwangere vrouwen en wezen.

Een van de meest succesvolle initiatieven in Afrika is AGRA (Alliance for a Green Revolution in Africa), die meer dan 155.000 proefboerderijen heeft opgezet in dertien landen om de beste gezondheidstechnieken voor grond te tonen. De boeren die deze technieken nu gebruiken, hebben hun gewasopbrengsten verdubbeld, schrijft Ndumi Ngumbi. 

Uitdagingen voor de toekomst

De behoefte aan proefboerderijen is hoog in veel landen in Afrika, weet Ndumi Ngumbi. Grote uitdagingen, zoals droogte, aangetaste bodems en lage gewasproductiviteit bestaan en bedreigen het leven van miljoenen mensen.

Ook financiering van de proefboerderijen is nog een uitdaging, stelt de landbouwonderzoeker in haar stuk voor The Conversation. Het opzetten ervan kost veel geld, tijd en moeite. Er zijn al een aantal financiers voor de boerderijen. De Bill en Melinda Gates Foundation financierde bijvoorbeeld AGRA en het Ghanese ministerie van Landbouw financierde maar liefst 1.242 demonstratieboerderijen in delen van Afrika. 

Foto header: Flickr / International Institute of Tropical Agriculture

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons