Achtergrond

Landmijnen ontruimen met een bal en een drone

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Massoud Hassani groeide op in Afghanistan en leerde van dichtbij de gevolgen van landmijnen kennen. Na een omweg door 40 landen belandde hij in Nederland, waar hij Industrieel Design aan de TU Eindhoven studeerde. Zijn afstudeerproject was de Mine Kafon, een zelfsturende bal die mijnen af laat gaan. Een groot succes. Massoud sprak op conferenties over de hele wereld en deed zijn verhaal bij CNN, Discovery Channel en ZDF. Zijn nieuwe uitvinding moet dit succes overtreffen: de Drone Detector, een vliegende robot die mijnen opspoort en tot ontploffing brengt.

Je bent bekend van de Mine Kafon. Wat is dat?
“De Mine Kafon was mijn afstudeerproject. Het is een bal, gemaakt van bamboestokken, die vooruit wordt geblazen door de wind. Als de bal op een mijn belandt, is er een ontploffing. Het is een do-it-yourself product. Iedereen kan zoiets maken. Dat was ook het idee erachter.”

Met de Mine Kafon hebben we de Verenigde Naties onder druk gezet om hun technieken te verbeteren

Met welke motivatie heb je de Mine Kafon gebouwd?
“Ik had het bedacht voor een dorp in Afghanistan waar vroeger een militaire basis zat. Toen de soldaten vertrokken, hebben ze allemaal mijnen achtergelaten. Ik kom zelf ook uit Afghanistan en weet dus uit eerste hand hoe landmijnen tot ongelukken met kinderen kunnen leiden. Mijnen zijn een vergeten probleem. Dagelijks komen er in de wereld mijnen bij. Het idee van de Mine Kafon was om bewustzijn te creëren. We hebben ontzettend veel lezingen gehouden en zijn in verschillende televisieprogramma’s langs geweest. Met de Mine Kafon hebben we de Verenigde Naties onder druk gezet om hun technieken te verbeteren.”

De Drone Detector is je nieuwe uitving. Wat is het?
“De Mine Kafon lost het mondiale mijnenprobleem niet op. Daarom kwam ik met de Drone Detector, een drone met een vastgeklikte robot die landmijnen kan opsporen. We zitten nu in de pilotfase. Mensen kunnen op een landkaart aangeven waar zij denken dat er mijnen zijn. De drone brengt vervolgens het gebied in kaart. Daarna detecteert een ingebouwde metaaldetector waar de mijn zit. Tot slot wordt een detonator in de grond geplaatst en zorgt de drone voor een kleine schrok zodat de mijn ontploft.”

Wordt er genoeg aan omdenken gedaan in de noodhulp?
“Het moet beter en sneller. Omdat het erg moeilijk is om een lening van de bank te krijgen, moeten organisaties meer gebruik gaan maken van crowdfunding. In de commerciële sector zie je dit veel vaker. Voor de Mine Kafon hebben wij nog nooit subsidie ontvangen. We doen alles via crowdfunding en op een heel krap budget. Een drone kost ongeveer 5.000. Op dit moment gebruiken ze robotmachines die tussen de 70.000 en 500.000 euro kosten. Ook is de Drone Detector sneller en veiliger. Hij vliegt over obstakels heen en toont overzichtelijk waar de mijnen liggen.”

Wanneer zijn jouw uitvindingen een succes?
“Het doel van de Mine Kafon was om bewustzijn te creëren. Dat is gelukt. Het is een internationale hit geworden. Mijn ontruimingstechnieken zijn verbeterd en er zijn zelfs wedstrijden uitgeschreven om ontruimpingsproducten te ontwikkelen. Mijn uiteindelijke doelstelling is om de hele wereld landmijnvrij te maken.”

Bekijk hier hoe de Mine Kafon in de praktijk werkt
[[{“fid”:”41174″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Fareed Zakaria GPS – Last Look: What is that thing?”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons