Achtergrond

KSE4Zambia- In Zambia!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De waterpomp:

Op dag 6 in Zambia begonnen we met het bouwen van de pomp. Vanuit Nederland hadden we al een aantal materialen meegenomen bijv. PVC en spijkers. Verders hebben we de pomp gebouwd met lokale materialen zoals bamboe en hout uit de bossen die we zelf hebben gezocht. We hebben meerdere akkertjes eerst bekeken, maar 1 akker zag er echt goed verzorgt uit (met bedden). Dus hebben we besloten op die akker te bouwen, daarvoor hebben we eerst toestemming gevraagd aan de boer (mister Chitanga, 35 jaar) en de Chief (leider van dit Zambiaanse gebied). Ze keurde het allebei goed, de boer zelf was er blij mee, maar twijfelde of we terugkwamen. We kwamen natuurlijk terug, maar daarvoor haalden we 3 kinderen op die ook mee wilde helpen. Ze heetten Memory (15 jaar), Niech (13 jaar) en Florence (16 jaar). Daarna haalden we de boer op en liepen we naar de akker. Om daar te komen moesten we een stuk door het bos lopen. Toen we bij de akker aankwamen werden de taken verdeeld; sommigen hielden zich bezig met de bamboe, anderen hielden zich bezig met het touw. Ik moest bijvoorbeeld de bamboe van binnen vijlen. We waren al een heel eind gekomen op dag 6, maar er was slecht weer opkomst en moesten dus iets vroeger stoppen.

Op dag 7 gingen we de pomp voltooien. Memory en Florence vonden het helpen erg leuk en kwamen weer. Dit keer hadden we ook veel meer toeschouwers (waaronder veel nieuwsgierige kinderen), dat was erg leuk dat zoveel mensen kwamen kijken. Deze dag was niet veel werk meer te doen, kleine dingetjes werden door de mannen afgerond. Intussen speelde ik kruisjerondje met Memory, dat was erg speciaal. Later was de pomp af en hij deed het! Geweldig moment was dat, het doel waarvoor we naar Zambia kwamen was voltooid. De boer was erg blij en kwam al met ideeen om de pomp de verbeteren, dat maakte alles nog mooier. Ook hopen we dat meerdere boeren geinspireerd worden door de pomp zodat er meer dan 1 pomp komt. Dan heeft onze reis veel meer betekend.

 

De kerk:

Op dag 7 gingen we naar een Zambiaanse kerk net als velen Zambianen die altijd op zondag naar de kerk gaan. Heel veel waren op hun netst gekleed. Onze begeleider vertelde dat het verschil tussen armoede en rijk te merken is, maar dat is zeker niet erg. God heeft de mens verschillend gemaakt, sommige rijk en sommige arm. Je kon het bijv. zien aan de kleding. Van veraf konden we al luid de muziek horen. Een vrouw begeleidde ons in de kerk en zocht een plaats voor ons uit. De kerk was verdeeld in 3 delen. Links en rechts zaten de mannen en in het midden zaten de vrouwen. We werden bij de mannen gezet, wat speciaal was omdat er 3 meiden bij waren. De muziek was gospelachtig. Eerst begon 1 persoon en steeds meer mensen gingen meedoen, geweldig was dat. Tussendoor had je ook preken, in het Engels en Afrikaans. Helaas kon ik ze niet verstaan. In het totaal was het een geweldige ervaring.

 

School:

De Zambiaanse schoolkinderen waren erg geinteresseerd in ons. Als we bijv. een gebouwtje inliepen keken ze via de deuropening en raampjes naar ons. De school die we 2x bezochten gaven we een laptop en een zonnepaneel, waar ze erg blij mee waren. Later werden ik, Michael en Lindsay in een lokaal gezet met 9th graders (15 tot 16 jaar) om er een praatje mee te maken. Wij stelden verschillende vragen, bijv. hoe ze later hun toekomst zien. Velen wilde leraar of zuster worden. Hoe ze Kansesi over 10 jaar zagen, dat wisten ze niet echt. We hebben hun wat verteld over Nederland en de verschillen tussen Nederland en Zambia. Ze moesten veel lachen, Zambianen lachen veel hebben we gemerkt tijdens onze reis. Was zeker tof om met de kinderen te praten, veel van geleerd en hun ook ho0p ik van ons.

 

 

Onze reis is bijna voorbij, maar zoveel ervaringen opgedaan en zoveel geleerd. Dit is een reis om nooit te vergeten. Erg gaan genieten van onze laatste dagen hier!

 

Shalenuhu,

Noa

 

P.S. voor foto's kun je onze facebookpagina bekijken. Typ in KSE4Zambia en u zult onze pagina vinden.

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons