Achtergrond

Kritische nieuwsjunkies

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Thuis, of in een zweterig internetcafeetje, googlet de Keniaan er op los. Wat zegt zijn zoekgedrag over zijn dagelijks leven? OneWorld houdt de meest gezochte zoektermen tegen het licht.

Een Keniaanse ochtendkrant heeft zeker tien levens voordat hij verwordt tot pakpapier. Kenianen zijn nieuwsvreters en politieke junkies. Ook op het wereldijde web, gezien de populariteit van online krant de Kenyan Daily Post. De aankomende presidentsverkiezingen zijn dan ook een constante bron van nationale opwinding. Twee van de zes pesidentskandidaten, Uhuru Kenyatta en William Ruto, werden in 2012 aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vanwege hun rol in het verkiezingsgeweld van 2007/8.

Het epicentrum van het geweld dat volgde op de verkiezingsuitslag van vijf jaar geleden was de Rift Valley. Dit verkiezingsjaar komt het grootste aantal geregistreerde stemmers (3,4 miljoen van de 14,3 miljoen geregistreerde Kenianen) uit die regio, volgens de Independent Electoral and Boundaries Commission (IEBC). Via een grote sms campagne spoorde de IEBC Kenianen aan tijdig hun stemrecht veilig te stellen.  

Hoe politieke passie samengaat met een hang naar sensatie bleek uit de gretigheid waarmee Kenianen zich stortten op het fenomeen Miguna Miguna, de voormalige adviseur van premier en presidentskandidaat Raila Odinga. Met zijn controversiele dikke pil Peeling Back The Mask, a quest for justice in Kenya deed hij een boekje open over zijn oude baas. Naast ‘God van de corruptie’ wierp hij hem nog wat verwensingen toe. Miguna Miguna werd bejubeld en verguisd. Sommigen deelden hem letterlijk klappen uit. Precies de goede ingrediënten voor een smeuïge soap waar wekenlang van werd gesmuld, ook op Facebook. Daar bevindt de jonge middenklasse Keniaan zich namelijk steeds vaker. Voor zijn dagelijkse portie roddel en achterklap, maar ook om seriezere zaken te bespreken. Nationale verontwaardiging alom rondom de gewenste minimale lengte van rokjes van de schooluniformen en collectieve rouw bij de dood van Whitney Houston.

Facebook is steeds vaker binnen handbereik door de snelle groei van het smartphone bezit. Met dank aan een Android-model van Chinese makelij dat voor 80 dollar te koop is. De opkomst van mobiele telefonie is al veel langer gaande in Kenia, zoals weer blijkt uit populariteit van Tubidy, een mobiele video en muziek download app.

Minder opbeurend is de torenhoge (jeugd)werkeloosheid. Baantjes, zo luidt een veelgehoorde klacht, worden vergeven via contacten binnen de eigen stam. Om de aandacht van het diepgewortelde patronagesysteem af te wenden kwam de overheid met GHIS, een online vacaturewebsite; ter bevordering van transparantie. Honderd duizenden Kenianen zochten online naar een baan, meestal zonder succes, want ondanks een economische groei van 5,2 %, is zo’n 40% van de Kenianen nog steeds werkeloos. Hoewel weinig presidentskandidaten met concrete oplossingen komen aanzetten, is de hoop voor verandering toch gevestigd op de nieuwe regering. Google besloot, in aanloop naar de verkiezingen en surfend op de Keniaanse ICT hype, alvast een handje te helpen en lanceerde de Google Elections Hub voor Kenia.

Een nieuw trending topic voor 2013?

foto cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons