Achtergrond

Korfbal verovert Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Met het Korfball & Development programma wil de Internationale Korfbalfederatie (IKF) de sport uitbreiden, maar ook de wereld verbeteren. Het blijkt dat een gemengde sport als korfbal een positieve invloed heeft op de samenwerking tussen mannen en vrouwen. “Iets wat in ontwikkelingslanden niet zo vanzelfsprekend is”, weet Henk Welmers van de IKF, “Een streng islamitisch land als Afghanistan is nog een brug te ver voor een gemengde sport als de onze, maar in Indonesië was het gemengde karakter geen bezwaar.”

LEAD Technologies Inc. V1.01
Korfbal in Malawi
Foto: Willemijn Assink

 

Ook in Afrika wordt er inmiddels gekorfbald; zo zijn de veldjes met de typische twee vakken en de paal met de korf in Zimbabwe, Botswana, Zuid-Afrika en Malawi terug te vinden. Mozambique is binnenkort wellicht ook om. In april is er zelfs een Afrikaanse korfbalfederatie opgericht. Volgens Welmers draagt de introductie van de sport en de bouw van de bijbehorende faciliteiten bij aan de werkgelegenheid en infrastructuur van deze landen. “En arm of rijk, we hebben allemaal ontspanning en beweging nodig.”

 

Clublinking
Ook gaan westerse korfbalclubs de samenwerking aan met clubs uit arme landen. Zo zijn de leden van de Boemerang uit Schijndel gelinkt aan een korfbalclub uit Zuid-Afrika. De clubs uit de wat rijkere landen ondersteunen de clubs uit de wat armere landen onder andere met advies of zamelen geld in voor materiaal. De korfbalpalen worden vaak ter plekke door een lokale smid in elkaar gelast, de korven komen uit Nederland.

 

Om de sport in ‘nieuwe’ landen te introduceren worden er vaak eerst demonstraties gespeeld en daarna wordt er een geschikte plek in het land uitgekozen om de eerste stappen te zetten. Vervolgens moet deze zich als een olievlek over de rest van het land verspreiden.

 

Korfbal wordt inmiddels in 57 landen uit alle continenten gespeeld. Niet overal zijn er clubstructuren zoals in Nederland. Welmers: “In China wordt het bijvoorbeeld  vooral op universiteiten gespeeld. Het nadeel daarvan is dat je de jonge aanwas misloopt. In Nederland werkt het zo dat de ouders – korfbal is een echte familiesport – de kinderen al jong naar het veld meenemen.”

korfbal dominicaanse republiek
Foto: Menno Schermer
(Spirit of Sport Foundation)

 

Beachkorfbal
De regels van het spel zijn wereldwijd ongeveer gelijk maar daar kan nog wel wat variatie inzitten. “In Nederland spelen wij het spel in de hoogste klasse met twee scheidsrechters dat is in andere landen niet altijd mogelijk.” En sommige landen spelen liever een variant die beter bij hen past. “In de Dominicaanse Republiek vonden ze het leuker om beachkorfbal te spelen, dat is ook prima wat ons betreft.”

 

Op termijn hoopt de federatie dat er voldoende landen korfballen om in aanmerking te komen als Olympische sport. Welmers: “Hopelijk organiseert Nederland de spelen in 2028 en kan korfbal dan ook voor het eerst meedoen.”

 

Korfbal is een van de sporten die centraal staat tijdens een uitwisseling van Nederlandse en Zimbabwaanse sporters die vrijdag begint. Over die uitwisseling houden de Nederlandse sporters vanaf vrijdag 12 juni een weblog bij op onze site. Hou onze weblogs dus in de gaten! Meer info via www.haarlem-mutare.nl

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons