Achtergrond

Klimaatverandering een feit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De maand april 2014 was een belangrijke maand voor klimaatwetenschappers. Het laatste deel van het IPCC rapport 2014 en de beleid samenvatting werd wereldkundig gemaakt. Ook in de media leeft het klimaatvraagstuk deze maand op. Zo plaatste de New York Review of Books & 360 magazine in hun april editie een emotioneel betoog waarin Zadie Smith (bekende Britse schrijfster) het verlies van daadwerkelijke seizoenen betreurt als gevolg van klimaatverandering. In haar woorden planten we op dit moment de zaden van onze eigen vernietiging.

IPCC is het internationale collectief van wetenschappers dat de kennis over de toestand van het klimaat periodiek samenvat voor de Verenigde Naties.

In politiek en media heerst veel controverse over klimaatverandering. Dit heeft te onder meer te maken met de complexiteit van het vraagstuk, verschillende politieke belangen en de veranderende kennis over klimaatverandering.  De aarde warmt echter in een rap tempo op en dat zal – zonder goede oplossingen – grote gevolgen hebben voor de welvaart en het welzijn van mensen overal ter wereld. Naar verwachting is de temperatuur eind deze eeuw met 1,5 tot 2 graden Celsius gestegen (IPCC, 2013). De hogere temperatuur zorgt voor stijging van de zeespiegel, verzilting van de grond in kustgebieden, veranderende beschikbaarheid van water, meer extreme weersomstandigheden en bemoeilijking van de voedselproductie. Klimaatverandering zet bestaande vraagstukken onder druk, zoals de uitdaging om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien, de toenemende verstedelijking en de omgang met steeds schaarser wordende grondstoffen.

Vanuit dit mondiale perspectief publiceerde de NCDO onderzoeksgroep recentelijk een toegankelijk onderzoek wat in gaat op de sociaaleconomische gevolgen van klimaatverandering. In de publicatie passeren de oorzaken, de politiek-maatschappelijke discussie en de kansen en oplossingen voor de aanpak van klimaatverandering door onder andere overheden, bedrijven en consumenten, de revue.

Lees het onderzoek hier.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons