Achtergrond

Klimaatexpert: “We bevinden ons nu echt op onbekend terrein”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De opeenvolging van hitterecords, de afnemend poolijs en de stijgende zeespiegel zijn ongekend en gaan de bestaande kennis van het klimaat te boven, stelt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). "We bevinden ons nu echt op onbekend terrein."

Het WMO-jaarrapport voor 2016 spreekt van een nooit eerder geziene wereldwijde hittegolf, een uitzonderlijk kleine oppervlakte aan ijs op beide polen en een snelle stijging van de zeespiegel. Die verschijnselen zijn grotendeels het gevolg van klimaatverandering, maar kregen een extra duwtje in de rug door het weerfenomeen El Niño. Hoewel El Niño nu afneemt, blijven de extremen aanhouden: februari brak in de VS alle records en hittegolven op de polen doen de ijskappen verder krimpen.

2017

"Zelfs zonder een sterke El Niño in 2017 zien we overal ter wereld andere opmerkelijke veranderingen die ons begrip van het klimaatsysteem te boven gaan", zegt David Carlson, klimaatexpert van het World Climate Research Programme. "We zijn nu echt op onbekend terrein beland."

De voorbije winter kreeg het Noordpool minstens drie keer met een hittegolf te maken, waarbij krachtige stormen boven de Atlantische Oceaan warme, vochtige lucht richting het gebied duwen. Daardoor flirtte het gebied in hartje winter zelfs met het vriespunt.

Warmste ooit

"Dit rapport bevestigt dat 2016 het warmste jaar ooit was – een opvallende 1,1 graden Celsius boven de pre-industriële periode en 0,06 graden Celsius boven het vorige record van 2015", zegt WMO-baas Petteri Taalas. "Ook de temperatuur van het zeeoppervlak is de warmste ooit gemeten, de zeespiegel bleef stijgen en de oppervlakte van de poolkappen bleef het grootste deel van het jaar ver onder het gemiddelde."

Voor de oorzaak hoeven we niet ver te zoeken, zegt Taalas. Dankzij steeds krachtiger computers en langetermijn-klimaatgegevens is het tegenwoordig mogelijk om de invloed van de mens in verband te brengen met de klimaatextremen. "Met concentraties aan CO2 in de atmosfeer die telkens opnieuw records breken, is de invloed van menselijke activiteiten op het klimaatsysteem steeds evidenter."

Parijs

"De start van het Klimaatakkoord van Parijs op 4 november 2016 is een historische mijlpaal", zegt Taalas. "Het is van levensbelang dat de implementatie wordt doorgevoerd, en dat het akkoord de internationale gemeenschap naar een oplossing voor de klimaatverandering gidst, door de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, de wereld te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering en adaptatie op te nemen in het nationale beleid van landen."

Volgens Taalas is ook aandacht voor onderzoek nodig. "Een blijvende investering in klimaatonderzoek is van levensbelang als we onze wetenschappelijke kennis gelijke tred willen laten houden met de snelle veranderingen van het klimaat."

Foto: CC0 Public Domain

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons