Achtergrond

Klimaat veroorzaakt bijna alle natuurrampen in 2015

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De onlangs gepubliceerde analyse van het VN-bureau voor Rampen en Risicoreductie (UNISDR) toont aan dat de meest verwoestende natuurrampen van afgelopen jaar bijna allemaal klimaatgerelateerd waren. Uit de analyse blijkt dat 98,6 miljoen mensen werden getroffen door rampen en dat het klimaat in 92 procent van de gevallen een bepalende factor was.

Volgens voorlopige gegevens van het Belgische Onderzoekscentrum voor de Epidemiologie van Rampen (CRED), dat aan de analyse meewerkte, ligt het dodental op 22.773. De aardbeving in Nepal had hierin een groot aandeel met in totaal 8.831 doden. Opvallend is de nummer twee: de hittegolf in Frankrijk kostte afgelopen zomer aan maar liefst 3,275 mensen het leven.

Droogte en overstromingen de boosdoener

Uit de analyse blijkt dat China de meeste rampen te verduren kreeg: 26 in totaal, gevolgd door de Verenigde Staten met 23. De economische schade was echter in de VS bijna twee keer zo groot. De Amerikanen leden bijna 25 miljard dollar schade, dit tegenover 13 miljard in China. Hiermee waren zij wel de nummer twee. De twee grootmachten nemen dus meer dan de helft van de totale economische schade voor hun rekening.

De rampen met de grootste impact waren de 32 grote droogtes die vorig jaar 50,5 miljoen mensen hebben getroffen. Na extreme droogte hadden overstromingen de grootste impact op het leven van miljoenen mensen. In totaal troffen 152 overstromingen 27,5 miljoen mensen en kostten ze het leven aan 3310 mensen.

Vooral Azië en het Pacifisch gebied waren de dupe van de 90 stormen die vorig jaar gerapporteerd werden. Deze stormen, waaronder 48 cyclonen, zijn mede te wijten aan de stijging van de zeespiegel en de hogere temperatuur van het water.

Volgens Glasser hebben Aziatische landen en de kleine Pacifische eilandstaten goed werk geleverd op het vlak van risicobeheersing. Vroege waarschuwingssystemen voor rampen en tijdige evacuaties hebben veel leed kunnen voorkomen. Ondanks deze verbetering is meer dan 70 procent van de dodelijke slachtoffers afkomstig uit Azië. Een sterke toename ten opzichte van het gemiddelde van 2005-2014, toen dit aandeel 55 procent was.  

Nog 10.000 jaar ‘genieten’

"De belangrijkste boodschap van deze trendanalyse is dat het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en de aanpassing aan de klimaatverandering van vitaal belang zijn voor landen die het risico op natuurrampen nu en in de toekomst willen verkleinen", zegt Robert Glasser van UNISDR in een persverklaring.

Eerder verklaarden onderzoekers al dat wanneer deze aanpassingen niet snel gebeuren de mens nog 10.000 jaar last zou hebben van klimaatverandering. En dat is zacht uitgedrukt. De onderzoekers noemen onder andere een zeespiegelstijging van 52 meter, 25 megasteden als Londen en New York waar de helft van de bevolking hun koffers moet pakken en wereldwijd zelfs een volksverhuizing van 1,3 miljard mensen.

De onderzoekers delen de mening van Glasser. In de komende decennia zijn er volgens hen drastische beleidsveranderingen nodig om het tij te keren. Alleen dan zouden de schrikbarende cijfers van afgelopen jaar misschien kunnen worden teruggebracht.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons