Achtergrond

Kleine stapjes maken grote problemen behapbaar

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit artikel maakt deel uit van de serie ‘2015: The future we want’ die OneWorld in 2013 initieerde.    

"Wij zijn generatie eigenwijs." Anna Chojnacka over jonge mensen die op een andere manier de wereld willen verbeteren.

“Ontwikkelingssamenwerking staat in Nederland superdicht bij mensen. Mensen realiseren zich dat ze zelf iets kunnen bijdragen. Bovendien wordt de wereld steeds kleiner: projecten in ‘arme landen’ zijn relatief makkelijk te bezoeken. De generaties van nu zijn opgegroeid met het blad SamSam en met ‘schoenendoosacties’: verbondenheid met ontwikkelingssamenwerking is onderdeel van het onderwijssysteem.

Maar we pakken het wel anders aan. Wij zijn de ‘generatie eigenwijs’ en voor ons is politiek onderdeel van het oude systeem. Politiek, dat is praten, praten, praten. Uiteindelijk maak je daarmee geen verschil. De politiek en grote organisaties staan voor traagheid en een vergadercultuur. Steeds minder mensen geloven daarin. Er is een hele andere manier van denken nodig, waarbij het gat tussen innovatie en leiderschap gedicht wordt. Bij ons (1%CLUB, red.) komen zoveel mensen die wat willen. De betrokkenheid is er, maar wordt binnen het huidige systeem niet optimaal gebruikt.

Anna Chojnacka (@Anna1procent) is directeur van 1%CLUB. Anna zat in november bij De Wereld Draait Door.

De mensen die bij 1%CLUB zitten zijn ‘wereldburger’, al zouden ze zichzelf nooit zo noemen. Mensen zoeken verbondenheid en die vinden ze in concrete projecten. Dat betekent niet dat complexe vraagstukken niet ook aan de orde komen. Elk groot probleem bestaat uit kleine stapjes en die maken zelfs grote, onafzienbare problemen toch behapbaar. Dat laatste is belangrijk, want met kleine behapbare stappen kunnen mensen wel het verschil maken.

Een probleem van deze tijd is dat veel mensen niet meer weten hoe zij nou wel of niet bijdragen aan een betere wereld. Denk aan vliegen: het is verantwoord om zo weinig mogelijk te vliegen, maar eigenlijk zou het niet om gedrag moeten gaan maar om de technologie. Waarom zijn vliegtuigen eigenlijk niet zuiniger? Dat soort vragen worden onvoldoende geadresseerd. De activisten van nu doen dat wel: ze kijken naar praktische oplossingen en dat maakt hen tot echte veranderaars.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons