Achtergrond

Kenianen lanceren eigen sportkledingmerk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Kenianen zijn goede lopers dus waarom zouden we niet ook een eigen succesvolle sportkledinglijn kunnen lanceren”, vertelt Hussein Kurji, een van de designers van Kourage Athletics op de site van CNN. 

Kenia viva africa
De Viva Africa-fabriek
Foto’s Kourage Athletics

Als je een Kourage shirt koopt, investeer je in de toekomst van Kenia”, vult Chris Markl aan. Markl is het Amerikaanse brein achter Kourage. De kleren zijn ontworpen door Keniaanse designers en gemaakt door Viva Africa, een kledingatelier in Nakuru waar bijna 200 mensen werken, voornamelijk vrouwen. Volgens Markl zijn de arbeidsomstandigheden in de fabriek eerlijk en is het personeel tevreden.

Olympische droom
Wie aan de kledingindustrie denkt, denkt meestal meteen aan Azië. “Wij willen met ons merk laten zien dat producenten niet alleen in China en India terecht kunnen maar ook in Afrika”, zegt Kurji. 

Markl en zijn team hebben nog geen atleten benaderd maar het is hun droom dat Keniaanse atleten over tien of twintig jaar op de Olympische Spelen schitteren in hun kleding. 

Hardloopfilantropie
Om iets te betekenen voor de Keniaanse jeugd heeft een aantal beroemde Keniaanse athleten een eigen stichting opgericht die kansloze jongeren met sport en onderwijs een duwtje in de rug wil geven en vrede tracht te bevorderen. Onder hen onder andere de legendarische Kipchoge Keino en Tegla Loroupe.

Ondernemersgeest
Het merk is afgelopen juli gelanceerd. Momenteel kun je via de site zes verschillende shirts in Nairobi bestellen. Een hardloopshort en een sweater met capuchon komen later in het assortiment. De shirts zijn zacht, licht en drogen snel. Ze kosten 39 dollar per stuk, een prijs die voor de gemiddelde Keniaan aan de hoge kant is. De slogan Kenyans for Kenyans zal dan ook vooral slaan op de economische impuls die ze hopen te creëren. 

 

 

Kourage staat namelijk voor de moed om nieuwe dingen te durven doen. “Wij hopen dat onze ondernemersgeest anderen inspireert”, aldus Kurji.

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons