Achtergrond

Keniaanse journalisten zetten drones in

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Onditi wilde de overstroming in breder perspectief zetten. Letterlijk. Er zat maar één ding op: de lucht in. Maar een vliegtuigje huren? Z’n chef zag hem al aankomen. Veel te duur. Het alternatief was ook niks: als embedded journalist mee in een helikopter van de overheid. Onditi: "Dan laten ze je alleen de sporadische plekken zien waar de overheid de lokale bevolking helpt."

Drone
Dus kocht Onditi een Unmanned Air Vehicle (UAV). Een DJI Phantom om precies te zijn: een civiele drone met een camera eraan vast, die ook onder Amerikaanse rijkeluiskindertjes steeds populairder wordt. Tot groot ongenoegen van hun buren. De aanschaf kostte Onditi eenmalig 1200 dollar. Met de drone maakte hij overzichtsbeelden van de overstroming. Het was tevens de aftrap van het eerste AfricanSkyCam team. Onditi: "Vooral de lage kosten maken dronegebruik in de journalistiek revolutionair. Ik kan nu verhalen maken die voorheen te duur waren. Zoals bijvoorbeeld over wildpark Ol Pajeta, waar we prachtige beelden van bedreigde neushoorns vastlegden. In de toekomst kan dit ook leiden tot het maken van verhalen over stropers."

Geen wetgeving
Maar harde journalistiek mijdt Onditi nu nog opzettelijk. "Daar is de tijd niet rijp voor", legt hij uit. "In Kenia bestaat geen wetgeving over het gebruik van drones. Niemand weet ook exact wat ze doen. In ieder gesprek maak ik duidelijk dat wij civiele drones gebruiken, speelgoed, zeg maar. Dat is iets anders dan militaire drones die een bom kunnen droppen. Zonder wetten kan elke slechtgehumeurde politieagent ons nog zo oppakken. Laatst was er bijvoorbeeld een grote staking van het openbaar vervoer in Nairobi. Onze drone zou prachtige overzichtsbeelden van de omvang kunnen maken. Maar we besloten hem thuis te laten, uit angst voor arrestatie."

Verhalen vertellen
Onditi werkt nu aan door drones gemaakte verhalen die parlementariërs wakker moeten schudden over het belang van het zwevende apparaat. Zoals het verhaal over de boeren wiens akkers door nijlpaarden geplaagd worden. Onditi: "Alleen leeuwen en neushoorns zijn interessant voor de media. Maar deze mensen verliezen hun oogst. Vanuit tonnen waken ze ’s nachts buiten over hun akkers. Soms met dodelijke gevolgen. Of een slecht huwelijk, door al de nachten die ze buiten doorbrengen. Met een drone kan je dit verhaal vertellen." Onditi gaat nu met een beurs naar Stanford Universiteit in Californië om een pan-Afrikaanse organisatie op te zetten. ‘"Om gemeenschappelijke het wetgevingsprobleem aan te pakken En technische kennis over de handigste drones uit te wisselen."

Beeld: Esther Gaarlandt
Video: AfricanSkyCAM

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons