Achtergrond

Kansen voor Nederland in West-Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vandaag begint een Nederlandse handelsmissie naar Burkina Faso. Wat maakt deze West-Afrikaanse regio interessant voor Nederland?

MarinaWie is Marina Diboma?
Marina Diboma (32) groeide op in Douala, Kameroen. Ze kwam op haar achttiende naar Nederland om communicatiewetenschappen en vervolgens bedrijfskunde te studeren.

Na haar studie kreeg ze een baan bij de Netherlands-African Business Council (NABC), waar ze nu als senior projectmanager verantwoordelijk is voor handelsmissies van Nederland naar Afrika en andersom.

Naast haar werk bij de NABC is ze betrokken bij het African Young Professional Network en AFRICA 2.0.

Volgens het Netherlands-African Business Council (NABC) liggen er voor Nederlandse bedrijven grote kansen in West-Afrika. Negen Nederlandse bedrijven nemen tijdens deze missie voor de eerste keer deel aan het evenement Africallia waar honderden bedrijven uit heel West-Afrika zichzelf zullen presenteren. OneWorld sprak Marina Diboma, senior projectmanager bij het NABC en begeleider van de Nederlandse handelsmissie naar Burkina Faso over wat Nederlandse bedrijven voor Burkina Faso zouden kunnen betekenen en andersom.

Tijdens de handelsmissie zal de Nederlandse delegatie van 24 tot 26 februari deelnemen aan het business to business matchmaking evenement Africallia. Hier kunnen Nederlandse en West-Afrikaanse bedrijven elkaar ontmoeten en elkaar beter leren kennen. Marina Diboma (32) begeleidt deze Nederlandse handelsmissie en staat de deelnemers bij waar nodig. Diboma vindt het leuk om gezien haar Afrikaanse roots de rol als bruggenbouwer op zich te nemen. Ze kijkt er naar uit om Nederlandse bedrijven in West-Afrika op de kaart te zetten.

Nederlandse expertisegebieden

Volgens Diboma liggen er vooral kansen voor landbouw, waterbeheer, energie en infrastructuur. Onder de negen deelnemers aan de handelsmissie zijn bedrijven die werkzaam zijn in de ICT, maar ook in de maritieme infrastructuur en de machinebouwindustrie. “Nederlanders hebben alle kwaliteiten in huis om succesvol te kunnen ondernemen in West-Afrika. Het zijn van oudsher gedreven handelaren en altijd op zoek naar nieuwe markten, dus waarom zouden zij niet de markten verkennen in West-Afrika?”, stelt Diboma.

Burkina Faso en buurlanden als Mali, Benin en de Ivoorkust hebben vooral behoeften aan goede infrastructuur zoals wegen, bruggen en spoorlijnen. Diboma: “Zonder infrastructuur kun je ook geen eigen industrie ontwikkelen. Energie, technologie en onderwijs zijn daarvoor van groot belang. Uiteindelijk is het voor de toekomst van West-Afrika ook noodzakelijk dat de stap van internationale handel naar internationale investering wordt gemaakt.”

Nederlandse bedrijven zijn momenteel vooral actief in Zuidelijk en Oost-Afrika waar Engels vaak de voertaal is. In Francofoon West-Afrika zijn Nederlandse bedrijven nog veel minder te vinden. Toch denkt Diboma niet dat de Franse taal een belemmering zou moeten vormen. Jongeren in deze landen zijn daarnaast ook steeds vaker tweetalig en hebben, mede door toegang tot het internet, ook in de gaten dat Frankrijk niet de enige dienstverlener hoeft te zijn. 

Terrorisme is tegenwoordig niet alleen meer een probleem van Afrika. Het is een probleem van de hele wereld

Onrust in de regio

De handelsmissie naar Burkina Faso gaat door ondanks de recente onrust in de regio veroorzaakt door terreurbewegingen als AQIM, Boko Haram en Al Shabaab. In januari gijzelden vier terroristen van AQIM 150 mensen in een hotel in Ouagadougou de hoofdstad van burkina Faso. Deze gijzelactie kostte aan 27 mensen het leven.   “Terrorisme is tegenwoordig niet alleen meer een probleem van Afrika. Het is een probleem van de hele wereld. Je kunt ook op de Champs-Élysées in Parijs lopen en het slachtoffer worden van een terrorist”, zegt Diboma.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet af om naar Burkina Faso af te reizen maar wel om alert en voorzichtig te zijn. Tijdens de handelsmissie zal hier ook rekening mee gehouden worden. Diboma: “We hebben ook de nodige adviezen gekregen. We gaan er niet heen met angst. Zowel het NABC als de bedrijven laten zich niet afschrikken. We kunnen het niet maken om die regio te isoleren want dan maak je nog veel meer jonge mensen daar kansloos. Er moeten juist kansen gecreëerd worden voor ontwikkeling.” 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons