Achtergrond

Kans op onderwijs voor Nepalese kinderen uit lagere kasten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality
Sabina Matangi

Matangi woont in Yoshinkel, een wijk in de middeleeuwse stad Bhaktapur. Een fraaie stad die op de werelderfgoederenlijst van de UNESCO staat. Yoshinkel is echter een zeer arm deel van de stad. Het volgen van onderwijs of een plekje in de kinderopvang is in Yoshinkel niet voor ieder kind vanzelfsprekend vanwege het kastensysteem. 20 procent van de inwoners van de wijk kan maar lezen en schrijven waarvan slechts 5 procent vrouwen.

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier de video waarin Sabina Matangi over haar project vertelt.

 

Kastendiscriminatie

 

 

 

 

Matangi: “Ik heb wel gestudeerd en weet hoe belangrijk onderwijs is. Daarom vond ik het vreselijk dat mijn eigen zoon en dochter werden gediscrimineerd en niet welkom waren bij de kinderopvang. Alleen omdat mijn familie tot een lagere kaste hoort. Dat ga ik veranderen voor de 65 families (610 personen) in Yoshinkel.”

 

 

kinderen nepal
Kinderen van het project.

In Matangi’s wijk moeten beide ouders vaak werken om in hun onderhoud te voorzien. Als de kinderen niet naar de kinderopvang of naar school kunnen door kastendiscriminatie of geldgebrek, gaan ze mee naar het werk of blijven ze alleen thuis.

 

 

 

 

 

“Beide opties zijn slecht”, vindt Matangi. “Ik heb een baby zien sterven in een draagzak op de rug van een schoonmaakster. Omdat deze situatie al een poosje bestaat, zien veel mensen de noodzaak van scholing niet meer in en verliezen ze het geloof in zichzelf en de hoop op verandering. Kinderen van 13 en 15 trouwen met elkaar en hopen op die manier een iets beter bestaan op te bouwen.”

 

 

Breitraining veel mensen
Een breitraining

Zelfbewustzijn

 

 

 

 

 

“Met ons project bieden we kinderopvang voor de allerkleinsten, onderwijs voor kinderen van vijf tot twintig jaar en training in praktische vaardigheden, zoals breien. Dat laatste doen we voor vrouwen die daarmee hun eigen coöperatie opzetten en vanuit huis geld verdienen. In alle programma’s is zelfbewustzijn een thema.

 

“Het liefst zou ik tien stappen tegelijkertijd zetten. Nu kan ik beter met mijn eigen teleurstellingen omgaan. Dat kwam nadat ik de volgende tekst las: “Whatever happened was for good, what’s happening is for better and what will happen is for best.”

 

“Wat mij gelukkig maakt is het goede nieuws van afgelopen week: vier van de zes examenkandidaten zijn geslaagd en gaan studeren. Zij zijn zo’n goed voorbeeld voor andere kinderen, dat geeft hoop. Daarmee ben ik enorm blij.”

 

UNDEFINEDBreipatroon gezocht

 

“Voor de aankomende tijd kunnen we vrijwilligers gebruiken in Yoshinkel die ervaring hebben met kinderopvang en onze eigen mensen kunnen trainen. Daarnaast zoeken we vrijwilligers die helpen met het opzetten van andere soorten trainingen voor vrouwen, we denken aan bijvoorbeeld  gezondheidszorg. Ook zoeken we online vrijwilligers die nieuwe designs maken voor onze wollen producten.”

 

“Ik wil graag benadrukken dat Nepal veilig is voor toeristen (en vrijwilligers) nu. Buitenlanders worden met respect behandeld en goed verzorgd. Want buitenlanders brengen inkomsten en kennis. Wij zijn wat verlegen, maar hele warme mensen en hebben respect voor elkaar en anderen.

 

 

Dit artikel is onderdeel van een serie interviews waarin projecten van NABUUR.com worden belicht. Het gaat om kleinschalige projecten die op initiatief van de lokale bevolking zijn gestart en die via NABUUR steun krijgen van online vrijwilligers.

Vrijwilligers van Nabuur.com doen vanuit huis vanachter hun computer een concrete taak voor een project. Een project van Nabuur.com. werd door bezoekers van OneWorld.nl verkozen tot de meest aansprekende actie van 2006.

 
 

 

 

 

Het project van Sabina Matangi

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons