Achtergrond

KAART: Nederlanders en Belgen actief in Nepal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Naast grote hulporganisaties proberen ook Nederlandse stichtingen en Belgische vzw's te helpen in Nepal. ErnstJan Stroes, van online platform MyWorld en Jaques Mevis van het Vlaamse Vierde Pijler Steunpunt, brachten de activiteiten in kaart en actualiseren die met regelmaat. Een overzicht wat we dit keer ook aanvullen met de locaties waar de grote NGO's actief zijn, met dank aan de SHO.

Hoeveel Nederlandse stichtingen zijn actief in Nepal?
ErnstJan Stroes: “Op dit moment zijn zeker 50 particuliere initiatieven actief in Nepal. Vergeleken met andere natuurrampen, zoals in 2010 in Haïti en 2013 in de Filipijnen, is dat heel veel. Hoe dat komt? Nepal is een populaire reisbestemming, maar kent ook veel armoede. Het type toerist dat Nepal trekt – veel mensen op bezinningsreis – voelt zich denk ik geroepen om daar iets aan te doen.

Nu, na de aardbeving, zijn veel van deze stichtingen over gegaan op noodhulp

De meeste stichtingen zaten er al voor de aardbeving. Ze doen verschillende dingen. De één heeft een weeshuis opgezet, de ander houdt zich bezig met water zuiveringssystemen. Nu, na de aardbeving, zijn veel van deze stichtingen overgegaan op noodhulp. Ze zamelen geld in voor dekens en tenten, of gebruiken hun schoolgebouw voor opvang.”

Lopen deze kleine organisaties niet voor de voeten van de ‘grote jongens’ zoals de VN-organisaties?
“Je moet elkaar niet voor de voeten lopen en niet dezelfde dingen doen, maar veel stichtingen zijn een mooie toevoeging op de internationale hulpmachine. Grote organisaties zijn crisishoppers: ze hoppen van ramp naar ramp. Particuliere initiatieven doen dat niet. They are here to stay. Een band tussen mensen is in die zin sterker en duurzamer dan een institutionele relatie.”

Bij wie komt je geld beter terecht, bij een kleine stichting of een grote Giro555-organisaties?
“Dat is aan jezelf. Sommige stichtingen vinden dat ze zelf niet de kennis en ervaring in huis hebben om noodhulp te leveren. Zij roepen op om donaties naar Giro555 te sturen. Andere stichtingen hebben wel degelijk de middelen om zelf iets te doen of opereren als fondsenwerver. Zo heeft Stichting FEMI uit Baarn al bijna een half miljoen opgehaald.

Fout kan het natuurlijk altijd gaan. Hulp kan verkeerd terecht komen. Maar de schade die een stichting kan veroorzaken is per definitie kleiner dan bij een grote organisatie. Dat de kwaliteit van hulp geleverd door stichtingen lager is, geloof ik niet. Kwaliteit en professionaliteit zit ´m niet in feit of je wel of niet een vrijwilliger bent, maar veel meer in de compassie en motivatie. Kortom, kies wat je zelf wilt: via Giro555 krijg je grootschalige hulp, van organisatie tot organisatie, en via een particulier initiatief krijg je hulp van mens tot mens.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons