Voor de debatserie It’s the food, stupid! sprak Braziliaanse hoogleraar bodemkunde Irene Cardoso aan de Universiteit van Wageningen. Haar boodschap: “Jullie Nederlanders eten en drinken ons regenwoud op.”

Ze vertelde dat 46 procent van alle soja die in Cerrado, een gebied in het westen van Brazilië, wordt geproduceerd naar de Nederlandse markt gaat. Tachtig procent van het Braziliaanse sinaasappelsap wordt door Nederlanders en Belgen opgedronken.

Braziliaans regenwoud wordt gekapt om soja te produceren voor ons melkvee, en onze kaas verkopen we vervolgens weer aan Brazilië, waar hun eigen kaas, gemaakt van rauwe melk, niet in supermarkten verkocht mag worden.

Cardoso pleit voor meer onderzoek en cijfers naar onder andere bodemverarming in de Braziliaanse landbouw, maar zegt dat er simpelweg te weinig wetenschappers in dit veld werken.

Een ingewikkeld verhaal. Lees meer over het debat op Foodlog.

Foto (cc)

 

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

OneWorld-online_banner-600×500 + waaier